Bøger / faglitteratur / biografier

Marilyn Monroe : den komplette biografi


Beskrivelse


Om den amerikanske filmskuespiller Marilyn Monroes (1926-1962) komplekse liv, hendes forhold til sine nærmeste, særligt hendes psykisk syge mor Gladys, hendes plejemor og hendes værge. Samtidig beskrives hendes egne psykiske op- og nedture og den kontroversielle forbindelse til Kennedy-familien.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2011

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 2. sep. 2011

Størrelsen kan virke overvældende, men ellers er det en lettilgængelig indføring i Monroes liv. For både nye og gamle fans.

Fænomenet Monroe fascinerer stadig mange og bare indenfor de sidste 5 år er der på dansk udkommet tre ganske vellykkede biografier. Denne titel slår sig på at være "Den komplette biografi" og vi når da også vidt omkring hende. Der er de traditionelle oplysninger om den triste barndom, hendes psykiske lidelser, forholdet til Kennedyerne etc., men det der gør bogen interessant er forfatterens fokus på forholdet til moderen Gladys, der led af skizofreni. Andre biografier har udstillet deres forhold som hadefuldt, men forfatteren afslører at Monroe forsøgte alt for at hjælpe sin mor, der nægtede at modtage medicinsk behandling og derfor var meget utilregnelig. Med 14 biografier på samvittigheden, kan amerikanske Taraborrelli efterhånden kalde sig lidt af en ekspert. Han benytter sig altid af en stab af researchere til at indhente oplysninger, hvorefter han stykker de mange informationer sammen. Bogen indeholder flere konstruerede samtaler, som virker lidt kunstige, men ellers er oplysningerne veldokumenteret (80 siders appendiks med bl.a kildeangivelser.) Det er en stor tung bog, men de korte kapitler og et effektivt sprog gør det til en fin læseoplevelse. Solid hardback.

Supplerer fint Fragmenter, 2010 (egne breve), og Marilyn Monroe, 2006 (fotobog).

Underholdende og bevægende værk, som bringer nye facetter frem om ikonet Monroe.


Jyllands-posten

d. 26. nov. 2011

af

af

Johs. H. Christensen

d. 26. nov. 2011


Information

d. 6. okt. 2011

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 6. okt. 2011