Bøger / faglitteratur

Modstand : træk af modstandskampen i Esbjerg, Ribe og Bramming 1940-45


Beskrivelse


Om den lange vej fra modstandsaktiviteter, der udgik fra isolerede grupper af store drenge, kommunister, Dansk Samling- og KU-kredse i 1941-1942, til den politisk brede og velorganiserede modstandsbevægelse i foråret 1945.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 2015

af

af

Morten Brynildsen

d. 4. aug. 2015

Medrivende gennemgang af modstandsbevægelsens gøren og laden i Esbjerg, Ribe og Bramming. Mest for historiske interesserede i, hvordan krigen udspillede sig i Sydvestjylland.

Bogen giver et tematisk indblik i modstandsbevægelsens udvikling fra isolerede grupper af store drenge, kommunister og KU'ere til den brede og velorganiserede bevægelse, der stod klar til at bistå de allierede ved krigens slutning i 1945. Vi kommer helt tæt på navngivne, centrale (og kontroversielle) aktører i lokalområdet - ikke mindst relevante Gestapofolk. Der trækkes tråde til modstandsarbejdet i andre dele af landet, og forfatterne beskriver forholdet mellem modstandsfolk, det illegale bagland og civilbefolkningen, der bl.a. foranlediger generalstrejker, der lægger pres på samarbejdspolitiken.

Gennemarbejdet værk med fine henvisninger til videre læsning og flotte gamle billeder. Informationstung på den gode måde. Den giver - især med sine nedslag i dagbøger og gamle politirapporter - et spændende indblik i livet under krigen i modstandskampens skær.

Ud over ModstandenDanskerpak og tyskerpak fra 2012 er der i nyere tid ikke meget om modstandsbevægelsen i Sydvestjylland specifikt, så "Modstand" falder på et tørt sted. En anden lignende titel, der gengiver folkestemningen i den tid, er Danskerpak og tyskerpakUd over Modstanden fra 2012 er der i nyere tid ikke meget om modstandsbevægelsen i Sydvestjylland specifikt, så "Modstand" falder på et tørt sted. En anden lignende titel, der gengiver folkestemningen i den tid, er .