Bøger / faglitteratur / opskrifter

Mit frugt- og bærkøkken : opskrifter til hele året


Beskrivelse


Opskrifter med brug af bær og frugter i den daglige madlavning til både forretter, hovedretter og desserter samt saft-, sylte- og marmeladeopskrifter. Med gennemgang af frugternes og bærrenes kulturhistorie.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2005

af

af

Jette Landberg

d. 11. juli 2005

Anemette Olesen er kostkonsulent og forfatter til en lang række kogebøger med grønne emner. Denne bog indeholder omkring 300 dejlige opskrifter på desserter, syltetøj, kager, drikke og madretter med havens frugter og bær. Der er også opskrifter med mere eksotiske frugter som fx papaya, mango og ananas og med naturens vildtvoksende bær. Hver frugt får et afsnit hvor forfatteren først beskriver frugtens kulturhistorie på et par sider, dernæst følger opskrifterne, der er meget varierede og en blanding af nyere indslag og klassikere. Første udgave af bogen udkom for 10 år siden i 1995. Denne nye udgave er en smule ændret i forhold til forgængeren idet enkelte opskrifter er tilføjede, og der er lidt forandring i teksten. Den største ændring er formatet, der er blevet lidt større, og de meget indbydende og flotte farvefotos der har erstattet den tidligere udgaves akvareller. Skønt der således ikke er større ændringer i bogens tekst, kan førsteudgaven nok trænge til en udskiftning, og der vil altid være brug for en kogebog som denne. Et godt bud på en frugternes grundkogebog der allerede er en klassiker på området.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juli 2012

af

af

Rikke Bruun

d. 23. juli 2012

Kogebogen henvender sig til alle, der gerne vil finde inspiration til at bruge flere frugter og bær i deres madlavning.

Bogens cirka 350 opskrifter giver mange muligheder for at bruge flere frugter og bær i madlavningen. Her er forretter, hovedretter, desserter, tilbehør, is, bagværk, syltning og drikkevarer. Opskrifterne er inddelt efter frugt/bær såsom appelsin, blåbær, hindbær og æble. Der er også opskrifter med mere specielle frugter/bær såsom kvæde, rønnebær, daddel og slåen. Hvert afsnit indledes med en introduktion til frugten/bærret på 1-2 sider med kulturhistorie og egenskaber. Herefter følger de enkelte opskrifter ledsaget af lækre fotos. Anemette Olesen er forfatter til en række kogebøger med grønt islæt.

Denne bog udkom første gang i 1995, og der kom en 2. udgave i 2005. I forhold til 1. udgaven er der i nærværende udgave kommet flere opskrifter til, og der er ændret lidt i teksten. En væsentlig ændring er illustrationerne, som i 2. udgaven blev ændret fra akvareller til fotos. Disse fotos er igen ændret fra 2. udgaven til denne udgave, som fremstår meget tidssvarende. Bortset fra en alfabetiseringsrettelse i forhold til rækkefølgen af frugterne og en tilføjelse af undertitel er nye fotos inden i bogen og en ny bagsidetekst de eneste ændringer i forhold til 2. udgaven.

En dansk klassiker med et nyt lækkert layout. Udskiftning i forhold til 1. udgaven kan anbefales, mens en udskiftning i forhold til 2. udgaven kan være et spørgsmål om udlån og slitage.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Liselotte Henriksen

d. 18. dec. 2018

Titler som Blomster på menuen (1994), Bønnebogen (1985), De glemte køkkenurter (1992), Kålkogebogen (1988) eller Mit grønsagskøkken (1986) blandt mere end en halv snes udgivelser frakostkonsulenten Anemette Olsens hånd fortæller, at hendes hovedinteresse som madskribent er god og sund, men spændende og moderne mad, især baseret på grønsager. I Mit frugt- & bærkøkken følger hunde tidligere bøger op med en fin række opskrifter på anvendelse af frugt i alle dele af madlavningen, ikke bare i desserterne, kagerne og syltetøjet, men også i supper, hovedretter (citronlever!,æbler på mange måder), tilbehør og læskedrikke. De 35 forskellige frugter, der får afsnit i bogen, omfatter både de gængse hjemlige og mere eksotiske, som nu er blevet almindelige i butikkerne.Hvert afsnit fortæller lidt om frugtens oprindelse, dyrkning og anvendelse, før rækken af klare og let anvendelige opskrifter, som varierer fra frugt til frugt, fra tre med slåen til 30 med æbler.Madlavning med frugt er emnetfor mange bøger, fra klassiske syltevejledninger til vegetariske kogebøger. Denne nye titel hævder sig fint i rækken ved sine moderne, friske, usekteriske opskrifter.Børnefamilier kan måske finde ny inspiration til at omgå ungernes kræsenhed.


Det fri aktuelt

d. 22. dec. 1995

af

af

Birgit Brunsted

d. 22. dec. 1995


Økonomaen

Årg. 73, nr. 18 (1995)

af

af

Hanne Thuesen

Årg. 73, nr. 18 (1995)


Berlingske tidende

d. 12. juli 1995

af

af

Eva Hollbaum Redekop

d. 12. juli 1995


Kristeligt dagblad

d. 26. juli 1995

af

af

Michael Bech

d. 26. juli 1995


Praktisk økologi

Årg. 15, nr. 5 (1995)

af

af

Jens Thejsen

Årg. 15, nr. 5 (1995)