Bøger / skønlitteratur / slægtsromaner

Mørkekammeret


Beskrivelse


Fortælling om en familie, der blev splittet af besættelsen, men som efterfølgende forsøger at samle sig igen. Meget forbliver fortiet, og ensomheden bliver et familiært grundvilkår på trods af de bedste intentioner.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2019

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 28. mar. 2019

Fortælling om en familie, der er mærket dels af sporene efter 2. verdenskrig og dels af alt det, der bliver fortiet - både hvad angår fortiden og nutiden. Til læsere, der holder af at læse om historiske tilbageblik, livet i provinsen og familiedramaer.

Bogen falder i tre dele: Først "Ophav", hvor jegfortælleren, en ung kvinde, beretter om sin fars familie. Derefter "Opvækst", hvor vi hører om jegfortællerens barn- og ungdom i 1970'erne og 1980'erne i en vestjysk provinsby. Og endelig "Ophør", hvori både faren og den sagnomspundne farbror død. Farbroren var nazist under krigen, hvilket familien altid har forsøgt at både glemme og skjule. Dette er forfatterens romandebut.

Bogen er både vellykket og velskrevet og skaber et troværdigt billede af en familie, der bærer på tunge ting fra fortiden, som uundgåeligt kommer til at få betydning for fremtiden. Samtidig er det en fin skildring af en barn- og ungdom i en mindre by, hvor alle kender alle og vogter på hinanden. Men måske vil forfatteren for meget på én gang. Der er mange historier og episoder, som slår an til noget større, men som ikke følges helt til dørs.

I Apropos OpaDrengene fra Sankt Petri af Julia Butschkow er fortælleren også en ung kvinde, hvis familie til farens side har dybe rødder i nazismen. Og besættelsestiden, med alt hvad den indebar, skildres fx i Bjarne Reuters Drengene fra Sankt Petri, der også er filmatiseretI Apropos Opa af Julia Butschkow er fortælleren også en ung kvinde, hvis familie til farens side har dybe rødder i nazismen. Og besættelsestiden, med alt hvad den indebar, skildres fx i Bjarne Reuters , der også er filmatiseret.


litteratursiden.dk

d. 26. aug. 2019

af

af

Daniel Boysen

d. 26. aug. 2019

Velskrevet roman om politiske og religiøse ståsteder. Og om ensomheden som grundvilkår i tilværelsen. ’Mørkekammeret’, der er Camilla Hjørnholm Olsens første roman, er en god fortælling, som fører læ...


Kristeligt dagblad

d. 25. maj 2019

af

af

Anna Møller (f. 1984)

d. 25. maj 2019