Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Nye tider : 1788


Beskrivelse


Stavnsbåndets ophævelse er inden for rækkevidde og bønderne skal stå på egne ben. Det er både skræmmende og dejligt. Marie venter stadig på Laurs og får endelig at vide, at han er på vej til hende.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2017

af

af

Mette F. F Dyreborg

d. 17. mar. 2017

I fire sammenhængende bøger får man glimt fra Danmarkshistorien i tidsrummet 1734 til 1811. I første bog er stavnsbåndet en realitet, som ophæves i den anden. I den tredje følger man en bondefamilies liv efter stavnsbåndets ophævelse, og i den fjerde er "Kaperbrevene" udstedt af kongen, så alle på lovlig vis kan plyndre de engelske handelsskibe. For 8-11-årige.

I fire bøger følger vi Laurs, der som ung stikker af fra sine pligter på den stavnsbundne gård. Han er glad for Marie, og hun venter på ham, til han kommer tilbage efter mange år. Stavnsbåndet bliver ophævet, og Marie og Laurs bygger en gård og et liv sammen. De får børn, men desværre dør Marie af sygdom. 8 år senere udsteder Danmarks konge, Frederik d. 6, de såkaldte "kaperbreve," der betyder, at enhver må nedsætte sig som sørøver og angribe engelske handelsskibe. Laurs og sønnen Jacob tjener mange penge på disse togter, men mon det kan blive ved?.

Rigtig spændende og velskrevet bøger. Man får et rigtig fint indblik i bondens hverdag under stavnsbåndet og dets ophævelse. Der er mange svære ord og begreber i bøgerne i forhold til sværhedsgraden, så man bør have en viden om det historiske tidspunkt på forhånd for at forstå det hele. Bøgernes forside og billeder er lidt kedelige.

Der findes ikke andet om de samme emner på samme læseniveau, men Fæstebondens søn er en fortælling om stavnsbåndet og dets ophævelse som er lidt sværere at læse.