Bøger / skønlitteratur / dramatik

Ødipus på Kreta


Beskrivelse


Skuespil. På en charterrejse til Kreta prøver Ødipus - ekskonge, fadermorder og gift med sin mor - at klinke skårene i familien. Men sår og traumer stikker dybt, og fortiden er svær at ryste af sig. 3 roller (1 kvinde, 2 mænd). Varighed: Ca. 100 min.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. feb. 2017

af

af

Kent Skov

d. 6. feb. 2017

Skuespil baseret på græske dramaer ført frem til nutiden skrevet af den danske dramatiker Julie Maj Jakobsen. For interesserede i nyt dansk drama og klassisk teatertradition.

Nyt dansk drama i nutidige rammer, men med figurer fra den græske mytologi: Kreon, Ødipus, Antigone, Polyneikos, Ismene m.fl. Handlingen foregår på Kreta, hvor et "moderne" drama udspiller omkring feriehotellets idyl i en familie, der er på charterferie. Den handlingsmæssige baggrund er dog klassisk: Kreon vil overtale heltefiguren, den nu blinde og svækkede Odysseus, til at blive konge over det urolige Theben. Men det vil Ødipus ikke. Stykket og dialogen anvender først en moderne etik og logik, men da intriger og magtkampe mellem personerne tager til, vender handlingen og udarter sig til en klassisk tragedie, hvor alt går galt. Antigone, der både er datter af og samlever med Ødipus forstødes af ham og går i seng med sin bror Polyneikes for at hævne sig på Ødipus og få Polyneikes til at dræbe ham.

Den særegne blanding af nutidige rammer og forskellige klassiske tragedier er interessant, fordi JMJ mestrer karakterer og dialog så fint. Den klassiske tragedies tankesæt og moral markeres dog stærkt på bekostning af det moderne regi. Egner sig fint som læst tekst, men kræver gode spillere.

Udover de græske dramaer stykket trækker på, har JMJ også klassiske referencer i skuespillet Daemon.Informationer og udgaver