Bøger / faglitteratur

Økologisk have : selvforsyning til husbehov


Beskrivelse


Gennemgang af principperne for økologisk dyrkning af grønsager, bær og frugt efterfulgt af uddybende afsnit om højbede, jordforbedring, gødning, kompost, sædskifte, skadedyr, høns i haven samt permakulturhaven og produktion af bæredygtig surbundsjord.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2011

af

af

Jette Landberg

d. 4. apr. 2011

For folk med seriøse planer om at gå igang med økologisk havebrug i den mindre have. Forfatterne gør helt klart, at der ikke er nemme veje, og at erfaring må opbygges efterhånden, men også at belønningen er stor i form af skønne grønsager, bær og krydderurter.

De to forfattere har gennem 15 år været de lykkelige ejere af kolonihaven "Slottet i Smørmosen". Her dyrker de økologisk, uden at være fuldstændigt fanatiske, og de er næsten selvforsynende med grønsager på kun 480 m2 med en køkkenhave på 50 m2. Foruden foredragsvirksomhed og åben have driver de også en hjemmeside www.slottet-i-smoermosen.com, hvor de også giver gode råd i en brevkasse. I bogen gennemgås principperne for økologisk dyrkning efterfulgt af uddybende afsnit om jordforbedring, gødning, kompost, sædskifte, skadedyr osv. Alt er udførligt og meget forståeligt beskrevet, men man får også indtryk af, at det ikke er helt enkelt at være økologisk gartner, og at man er nødt til at gøre sig sine egne erfaringer efterhånden. Bogen er inspirerende og fuld af engagement, erfaring og stor viden om stoffet.

En af de seneste bøger om økologisk dyrkning er Økohaven fra 2009, der er bearbejdet fra engelsk. Den har flere emner med, så de to bøger kan fint supplere hinanden. Jens' og Sølvas bog vinder ved overskuelighed og fornemmelsen af, at det er to helt almindelige mennesker, der har skabt denne perle.

En dejlig og meget brugbar bog, hvis man vil i gang med at arbejde med økologi i en almindelig have.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2018

af

af

Lone Krøgh

d. 26. jan. 2018

Overskuelig og inspirerende bog til dem, der skal i gang med at dyrke køkkenhave og til dem, der allerede har jord under neglene og gerne vil vide mere.

2. udgave af det danske forfatterpars nyklassiker om økologisk selvforsyning. Med udgangspunkt i egne, mangeårige erfaringer skriver de om jordforbedring, gødning, kompostering, sædskifte, grønsager, krydderurter, bærbuske, frugttræer, skadedyr, drivhus, permakultur, høns og bier. Teksten er rigt illustreret af fotos og tegninger.

En rigtig fin bog, som i et enkelt og forståeligt sprog kommer hele vejen omkring økologisk selvforsyning til husbehov. I og med den dækker så mange aspekter, kan bogen selvsagt ikke gå i dybden med alt, men den giver vældig god basisviden, og de mange illustrative og oplysende fotos og tegninger understøtter teksten på bedste vis.

I forhold til 1. udgave fra 2012 er denne 2. udgave udvidet med 50 sider, og der er nye afsnit om sædskifte, snegle i haven, permakultur og om at lave surbundsjord. Desuden er illustrationsmaterialet udvidet og fordelt en smule anderledes. Den kan bruges sammen med bøger som fx Den selvforsynende familiePermakulturhavenAarstidernes køkkenhave, Permakulturhaven og Aarstidernes køkkenhaveI forhold til 1. udgave fra 2012 er denne 2. udgave udvidet med 50 sider, og der er nye afsnit om sædskifte, snegle i haven, permakultur og om at lave surbundsjord. Desuden er illustrationsmaterialet udvidet og fordelt en smule anderledes. Den kan bruges sammen med bøger som fx Den selvforsynende familie, og Aarstidernes køkkenhaveI forhold til 1. udgave fra 2012 er denne 2. udgave udvidet med 50 sider, og der er nye afsnit om sædskifte, snegle i haven, permakultur og om at lave surbundsjord. Desuden er illustrationsmaterialet udvidet og fordelt en smule anderledes. Den kan bruges sammen med bøger som fx Den selvforsynende familie, Permakulturhaven og .


Praktisk økologi

Årg. 31, nr. 4 (2011)

af

af

Veronica Bay

Årg. 31, nr. 4 (2011)