Bøger / faglitteratur

Ører og hvad de hører


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2011

af

af

Grethe Lorentzen

d. 2. sep. 2011

Dette rigt illustrerede og gennemarbejdede nummer af Natur og museum om høresansen hos dyr dækker et emnemæssigt hul. Hæftet er velegnet til opgaveskrivning fra ca. 15 år og til interesserede i biologi.

Forfatteren Poul Hansen er velkendt som fugleeksperten. I dette nummer gør han rede for høresansen og hørelsen hos krebsdyr, blæksprutter, insekter, fisk, krybdyr og fugle, samt hvordan hørelsen bruges, og hvordan høreorganerne er opbygget. Der er også blevet plads til en beskrivelse af, hvad lyd er og hvordan hørelse måles. Information om evolutionære forandringer er en del af teksterne om de enkelte dyregrupper. Hæftet afsluttes med et afsnit om menneskeskabt støj, og støjens påvirkning af dyr. Fremmedord er med omhu undgået, og teksten er derfor læsevenlig, men den bygger på videnskabelige artikler og studier og er derfor også fagligt helt i top. Teksten er illustreret med knivskarpe fotos samt med gode og informative tegninger og diagrammer.

Poul Hansen præsenterer her information om høresansen og hørelse hos dyr, som ellers kan være svær at finde i standardværker om arter og dyreliv, i det mindste med så detaljeret information som der er tale om her.

Fagligt velfunderet og godt formidlet information om hørelsen hos forskellige dyregrupper, og i et for Natur og museum sædvanligt lækkert layout.