Bøger / faglitteratur / teologiske skrifter

Om den frie vilje : forsøg eller fremlæggelse af synspunkter vedrørende den frie vilje


Beskrivelse


Erasmus af Rotterdams erkendelsesfilosofiske bog fra 1524 om menneskets frie vilje. Vælger vi selv det gode - eller er vore handlinger forudbestemte, indkodet i vores væsen og uden for rækkevidde af vores vilje?

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. aug. 2017

af

af

Karina Høyer

d. 1. aug. 2017

Har mennesket overhovedet en fri vilje eller er alle handlinger bundet op på nødvendighed og Guds frelse? En bog for den øvede læser med interesse for filosofiske og teologiske spørgsmål.

En erkendelsesfilosofisk bog af den europæiske humanismes fader, teologen Erasmus af Rotterdams, hvori han udfordrer Martin Luthers syn på menneskets frie vilje og forsvarer den. Ifølge Erasmus er menneskets frie vilje nemlig en selvfølgelighed, for uden den ville vores liv og handlinger være meningsløse og vores liv være uden moral. I mindre afsnit udfordrer Erasmus Luthers menneskesyn igennem udsnit fra såvel Det Gamle og Det Nye Testamente samt visdomslitteratur som "Siraks bog". Den første danske oversættelse i bogform.

Der er på ingen måde tale om en letlæst bog. Men en oplysende og, på trods af sit format, tilgængelig tekst, som belyser menneskets frie vilje gennem bibelske øjne. Læsere, der allerede har beskæftiget sig med lignende tekster og som har teologisk og/eller filosofisk interesse vil have en klar fordel, da teksten ikke er skrevet for alle. Sproget er nuanceret, og Eramus' slet skjulte ironi gør det ellers lidt tunge stof underholdende.

Litteratur om reformationen vil være relevant, fx Danmark og reformationen - i 1500-tallet og nuErasmus af Rotterdams triumf og tragedie. Om forfatteren findes Erasmus af Rotterdams triumf og tragedieLitteratur om reformationen vil være relevant, fx Danmark og reformationen - i 1500-tallet og nu. Om forfatteren findes .


Kristeligt dagblad

d. 3. okt. 2017

af

af

Kristian Østergaard

d. 3. okt. 2017


Kristeligt dagblad

d. 4. nov. 2017

af

af

Kristian Østergaard

d. 4. nov. 2017


Weekendavisen

d. 27. okt. 2017

af

af

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 27. okt. 2017


Logos

2017, nr. 3

af

af

Hans Gregersen (f. 1958)

2017, nr. 3


Religion

2017, nr. 4

af

af

Bodil Kruse (f. 1944)

2017, nr. 4