Bøger / faglitteratur / erindringer

Omskåret


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Efter en lykkelig barndom i Senegal bliver Khady (f. 1959) omskåret. Som 13-årig bliver hun gift med 20 år ældre voldelig mand. Efter skilsmissen vier hun sit liv til kampen mod omskæring af kvinder.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

2007

Med et omslag som signalerer Virkelighedens verden er bogen garanteret selvformidling til en stor læserskare, men bogen er også et kampskrift mod kvindeundertrykkelse, omskæring og polygami, og henvender sig derfor også til læsere med interesse for afrikanske kvinders forhold.

Autentisk fortælling om et på samme tid helt almindeligt og meget usædvanligt liv for en afrikansk pige. Khady er født i Senegal i 1959 og blev omskåret som alle andre. Vi får et fint indblik i dagligdag, traditioner og familieliv i en afrikansk landsby. Som 13-14-årig bliver Khady tvangsgift med en fætter i Paris, hvor hun på 8 år føder 5 børn. Ægteskabet går skidt, bl.a. pga. ægtesengens plager, men den unge kvinde har masser af gåpåmod og gennemtrumfer både uddannelse og job, skønt manden gør alt for at bremse hende, bl.a. med en ny medhustru og et langt mere traditionsbundet livssyn end man har i hjemlandet. Bogen er velskrevet, medrivende, indigneret og engagerende, og den lidt melodramatiske bagsidetekst yder ikke bogen fuld retfærdighed.

De fleste lignende bøger er skrevet med mere patos end denne, som således lægger sig mere i kølvandet på Ayaan Hirsi Ali end på emnebeslægtede titler fra Virkelighedens verden.

Engagerende, oprørende og medrivende skildring af et afrikansk pigeliv med den traditionelle og traumatiske omskæring som omdrejningspunkt. Forfatteren har som frigjort voksen viet sit liv til kampen mod polygami og kvindelig omskæring.


Jyllands-posten

d. 25. aug. 2007

af

af

Lone Nørgaard

d. 25. aug. 2007


Weekendavisen

d. 26. okt. 2007

af

af

Leonora Christina Skov

d. 26. okt. 2007


Djembe

Nr. 62 (2008)

af

af

Ivan Rod

Nr. 62 (2008)