Bøger / skønlitteratur / roman

På Djævelens tilskyndelse


Beskrivelse


I slutningen af 1120'erne bekræfter den danske konge, Niels, og den polske konge, Boleslaw d. 3. deres alliance ved at lade Niels' søn, Magnus indgå ægteskab med den purunge prinsesse Richiza, og det bliver fra hendes vinkel vi kommer til at opleve de dramatiske år omkring Magnus' drab på fætteren, Knud Lavard.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2016

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 28. sep. 2016

Drabet på Knud Lavard i Haraldsted Skov d. 7. januar 1131 er en skelsættende begivenhed i nationens historie, og har været emne for mange både fag- og skønlitterære tolkninger. Her fortælles historien for dem, der holder af at læse en velresearchet, traditionel historisk roman.

Martin Petersen lader os opleve begivenhederne omkring mordet på Knud Lavard fra drabsmanden, Magnus', hustrus vinkel. Bogen præsenterer os for en lang række af periodens historiske personer med Magnus' far, Kong Niels, som den centrale skikkelse. Spillet mellem den gamle rutinerede, men også lidt trætte konge og hans ivrige brushoved af en søn, står som et væsentligt omdrejningspunkt.

Petersen har styr på det historiske både det politiske og det mere hverdagsagtige, og man mærker en grundig research. Bedst er analyserne af tidens politiske spil, mens personerne ikke rigtigt kommer til at leve, ligesom deres tankeverden ind i mellem bliver rigeligt nutidig. Sprogligt er Petersen velskrivende uden dog at forlade det rutinemæssigt korrekte, og dialogen står som forklarende mere end som stemningsskabende, så det er i sidste ende mere historisk interesse end litterær nysgerrighed der skal bære læseren igennem.

Hellebergs Knud Lavard beskæftiger sig med samme begivenhed, men med Lavard selv i centrum.