Bøger / faglitteratur til børn / du er selv hovedpersonen

Pas på! - kan du klare dig som odder?


Beskrivelse


Læseren bliver i odderens sted sat i en række valgsituationer, hvor man kan få point og gå videre eller omkomme. De enkelte situationer er opslag i farver med tekst, odderens placering, tre valg givet med pile samt oplysning om point og næste situation.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Forlaget præsenterer denne lille bog som »Miljøundervisning gennem leg«. Miljøundervisningen består af 12 små fakta-afsnit med et sparsomt indhold, der næppe kan fylde en A4-side. Princippet ilegen er det kendte vælg-selv-og-overlev, her kogt ned til at læseren som odder kun har 23 valgmuligheder; 23 muligheder som er lært på en halv time, hvorefter legens værdi er nul. Fagligt kan detanfægtes at illustrationerne giver ud-- seende af at odderen er talrig, lever ved stærkt trafikerede vandløb og nær etagebeboelse m.m. For slet ikke at tale om teksten der giver læseren, som skalagere odder, det indtryk, at oddere anstiller refleksioner i deres valg og ikke handler instinktivt. Bogen er gennemillustreret med et flot billedmateriale. De fine farvefotos er påmalet oddere ogfisk i en imponerende teknik. Sprogligt burde bogen være anderledes bearbejdet, hvis forlagets målgruppe, de »yngre læsere«, skal nås. Ord som balancerer og industrien gør først bogen læsbar fra0.4.-5. kl., hvorskolens elever er kvalitetsbevidste nok til at forlange omfattende faglig information som i f.eks. Odderen af Annegrete Schimmer - og hvis der endelig skal spilles sandsynligvisvil foretrække et spil ludo!.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. dec. 2018

Bogen er en kombination af spil / leg og miljøundervisning. Efter »du er selv ho-vedperson«-princippet sætter læseren sig i odderens sted og forsøger at overleve de mange farer, der truer. Påhvert opslag er der 2 til 3 valgmuligheder, som fører odderen nye steder hen og i værste fald i døden som følge af forurening, trafik m.m. Ved hvert valg scores overlevelsepoint (+ eller -h). Derer flere løsningsmuligheder og dermed incitament til at starte forfra og score flere points. Undervejs fortælles løst og fast (mest løst) om odderens levevis, jagt efter føde og især om de farer,der lurer på et af Danmarks mest truede dyr. Bogen er et samtryksprodukt bearbejdet til danske forhold. Ill. er gode tydelige farvefotos, der breder sig over hele opslaget. Det er naturligvis ikketypisk danske forhold, der afbildes, men tilsyneladende er det ret tæt på dansk natur. Spillet kræver ikke mange forudsætninger, men kan måske skærpe interessen for emnet. Det er mest oplagt atbruge bogen iundervisningen, men den kan også stå alene. Om man kan lide formen eller ej, er en smagssag, men den er ganske velgennemført og vil nok appellere til nogle af de spille- ognaturinteresserede børn fra ca. 10 år.


Børn & bøger

Årg. 43, nr. 2 (1990)

af

af

Iben

Årg. 43, nr. 2 (1990)


Jyllands-posten

d. 1. juli 1989

af

af

Helle Bjørn

d. 1. juli 1989Informationer og udgaver