Bøger / faglitteratur til børn

Pearl Harbor : 7. december 1941


Beskrivelse


En beretning om det massive japanske flyangreb, der med ét slag ødelagde den amerikanske flådebase på øen Oahu ved Hawaii og trak USA ind i den 2. verdenskrig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2002

af

af

Britta Liboriussen

d. 24. okt. 2002

Udgivelse i serien Dage der rystede verden. Her er det angrebet på Pearl Harbor d. 7. december 1941, der bliver beskrevet. Efter en kort orientering om Japans historie og landets situation før angrebet beskriver forfatteren det vellykkede angreb og dets konsekvenser for fremtiden. Det er en spændende og dramatisk beretning illustreret af masser af fotografier i sort/hvid og farver og flere gode, relevante kort. Bag i bogen ordliste, en kort litteraturliste med relevante danske titler, en liste med 5 videoer og et par Internetadresser. Som afslutning tidslinie og stikord. Læseren får en spændende og engageret gennemgang af baggrunden for angrebet og af selve angrebet og dets konsekvenser. Bogen er for børn og unge fra ca. 12 år. For samme gruppe findes Pearl Harbor - og kampen om Stillehavet af Richard Tames, 2000. Umiddelbart virker det, som om denne bog har mere med om Japans historie og de begivenheder, der førte til angrebet, og mindre om selve angrebet. Nævnes kan også Angreb på Pearl Harbor, tekst af Shelley Tanaka, 2001. Denne bog er baseret på øjenvidneskildringer. Pearl Harbor supplerer på bedste måde de andre bøger om emnet. En engageret beskrivelse af en afgørende historisk begivenhed.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2002

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 24. okt. 2002

Seneste udgivelse om emnet, Angreb på Pearl Harbor, udkom i 2001, og hovedindholdet i den nye er naturligvis det samme som den gamle, men der er bestemt også forskelle, både i opbygning og layout. Den foreliggende er ikke så episk bygget op. Den er mere detaljeret mht. klokkeslet, tabstal, typebetegnelser m.m. Den historiske kontekst rækker også længere frem (til "nine-eleven") og tilbage og sætter i det hele taget begivenheden i perspektiv. Til gengæld fokuseres der stort set kun på flyangrebene; miniubådene, som ganske vist var en eklatant fiasko, nævnes mere perifert. Overblikket er glimrende, men bogen har ikke den nerve, som det giver at følge enkeltpersoner, og det er 2001-bogens force. Kort og billedmateriale - primært s/h fotos - er glimrende i den foreliggende, og der er ikke mange sammenfald med sidste års bog. Derfor supplerer bøgerne hinanden godt og danner et udmærket grundlag for emnearbejde for 7. klasses elever og ældre. Ordliste og medialiste er også helt i orden.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 14 (2003)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 120, nr. 14 (2003)



Informationer og udgaver