Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Plejebarnet


Beskrivelse


Arthur, en engelsk 13-årig børnehjemsdreng, bliver sendt til Canada under 1. Verdenskrig for at arbejde på en gård hos familien Wilson. Han modtages køligt og bliver behandlet som et andenrangs menneske, selvom han arbejder hårdt. Arhur vil hjem til England, da der sker noget dramatisk ...

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. dec. 1998

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 3. dec. 1998

Prisbelønnet canadisk roman om et af de 100 000 fattige engelske børnehjems børn, Arthur, der frem til 1930 blev sendt til Canada for at arbejde på landet, som gratis eller billig arbejdskraft. Historien er fiktion, men baseret på en række autentiske historier, og har bl.a. foran hvert kapitel citater fra breve og annoncer fra tiden. Arthur kommer under 1. verdenskrig til familien Wilson, men må ikke spise med ved bordet, og bliver mistænkt for et tyveri. Han beslutter sig for at rejse tilbage til England, men heltemodig indsats under en brand ændrer familiens holdning til ham. Han har nu hele tiden haft støtte fra den ældste af tre piger i familien, Sadie, og farmor. Historien er fortalt realistisk, effektivt og mundret med megen direkte tale. Bogen kan læses af børn fra 12 år, men er også egnet til oplæsning for børn fra 10 år, som vil leve med i Arthurs barske oplevelser i Canada, der har en "happy end". En autentisk skæbne med bitre minder fra tiden beskrives i bogens efterskrift.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. dec. 1998

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 3. dec. 1998

Arthur er et fattigt engelsk børnehjemsbarn, der i begyndelsen af dette århundrede bliver sendt til Canada og kommer i pleje hos en canadisk bonde. Som så mange andre engelske plejebørn blev han i stedet udnyttet som gratis arbejdskraft og betragtedes af familien som et tyende på et laverestående socialt plan, undtagen af pigen Sadie og hendes gamle farmor. Handlingen strækker sig over ca. et halvt år og fortælles ud fra Sadies synsvinkel. Hun finder ud af, at hendes egen mor også er forældreløs og forstår endnu mindre hendes dårlige behandling af Arthur. Hvert kapitel i bogen indledes med et kildecitat, som gør handlingen realistisk, måske lige med undtagelse af bogens happy end. Et nulevende fhv. børnehjemsbarn beretter i et lille efterskrift om sine oplevelser som plejebarn i Canada. Teksten er skrevet i et let tilgængeligt, letflydende dagligdags sprog i tilpas korte kapitler. Handlingsforløbet kan sammenlignes med K. Becker's, Kaj Gøtsche og J.Bech Nygaard's socialrealistiske romaner. Den kan selvlæses fra ca. 5. kl. og vil kunne anvendes som supplerende læsning ved emnearbejde om børn og arbejde i gamle dage. Canadiske børn valgte den som årets bedste børnebog 1996.