Bøger / skønlitteratur / digte

Polardigte : digte om Grønland og inuit-folket


Beskrivelse


Digte om inuitternes liv i Grønland, der beskriver dyrelivet, fangsten, skikkene, arbejdet og naturen. Kærligheden, både den familiære og erotiske, spiller en stor rolle, men vi hører også om bylivet, drukkenskaben, unge mødre og selvmordere. En del af digtene er inspireret af gamle inuitsange.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2020

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 5. maj 2020

Stemningsfulde digte om inuitternes liv i den storslåede natur og de små bysamfund i Grønland, der også byder på barske oplevelser. Til læsere af ny nordisk lyrik. Kan desuden læses af ikke vante lyriklæsere og læsere med interesse for Grønland.

Prosadigte om livet i polarlandskabet og de små bygder. Digtene viser naturen set med eskimoernes øjne. Vi hører om deres liv, med de myter, der stadig spiller en rolle, når man befinder sig alene i de store landskaber, der nok byder på stor skønhed, men også er barsk og ensomt. Digtene beskriver dyrelivet, fangsten, skikkene, livet, arbejdet og naturen. En del af digtene er inspireret af gamle inuitsange, der byder på enkle gentagende og opmuntrende vers, for at hjælpe med den hårde tilværelse. Kærligheden, både den familiære og erotiske, spiller en stor rolle, men vi hører også om bylivet, drukkenskaben, unge mødre og selvmordere. Teksterne er oversat af digteren selv, der oprindeligt har forfattet dem på sit modersmål, persisk.

En fin samling om et emne man ikke tit ser beskrevet lyrisk, og med en bredde der både byder på store naturoplevelser, antropologiske iagttagelser og samfundskritiske beskrivelser. Reza Farmands respekt, nysgerrighed og kærlighed til Grønland og dets folk skinner igennem i disse klare, smukke og oplevelsesrige digte.

Som snefnugUrettens værksted og Urettens værksted skildrer på samme måde grønlands storslåede natur, med et kritisk øje på samfundslivetSom snefnug og skildrer på samme måde grønlands storslåede natur, med et kritisk øje på samfundslivet.