Bøger / skønlitteratur til børn / undervisnings-materiale

Rasmus og Himlen


Beskrivelse


Om børns forhold til døden. Rasmus har mistet sin bedstemor og nu skal hun begraves, men Rasmus kan ikke forlige sig med døden og begravelsen, og mor fortæller ham derfor, hvordan hun opfatter sjælen og kroppen. Med forord og efterskrift for voksne om børns opfattelse af døden.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Elin Søborg

2008

En lille bog til oplæsning for børn i 5-8-års alderen om døden, og hvordan man tackler sorgen, når nogen tæt på en dør. Bogen formidler en tro på et liv efter døden, og at de døde af og til viser sig for de efterladte.

Bedstemor er død, og Rasmus gruer for begravelsen, men mor sætter sig ned og snakker med ham om, at Bedstemor nu er i himlen sammen med de af hendes kære, der er døde før hende, og at det er i orden at sørge. Historien er kort og velfortalt og illustreret med stemningsfulde stregtegninger farvelagt i overvejende blå og gule nuancer. Der sluttes af med en lang efterskrift for den voksne, hvor der gives gode råd om både egen sorg og bearbejdelsen af barnets sorg. Forfatteren er familieterapeut og speciallærer i folkeskolen om netop dette emne. Bortset fra tilføjelsen af et enkelt billede og udeladelsen af et afsnit i teksten på bagsiden er dette, selvom det ikke oplyses i bogen, et uændret optryk af 1. udg. fra 1998 (1998/41).

For samme aldersgruppe er der en lidt mindre pædagogisk og lidt mere humoristisk indfaldsvinkel i Aage Brandts Hvor går man hen, når man går bort, 2001 og Måns Gahrtons Vi graver mormor op, 1999.

En fin bog om børns oplevelse af døden, især efterskriften til de voksne har gode og praktiske anvisninger med, men hvis man har 1. udg. fra 1998, er der ingen grund til at skifte den ud, denne bog er praktisk talt identisk med den.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 1998

af

af

Ulla Harne

d. 24. aug. 1998

Rasmus har mistet sin bedstemor, og nu skal hun begraves. Men Rasmus kan ikke forlige sig med døden og begravelsen, og mor fortæller ham derfor, hvordan hun opfatter sjælen og kroppen, og hvordan hun formår at forlige sig med døden. Den lille historie om Rasmus er beregnet til oplæsning for børn, men bogens store styrke er forordet og efterskriften for voksne. Her giver forfatteren gode råd til de voksne, som måske heller ikke selv er afklarede overfor døden, og som derfor har meget svært ved at fortælle deres børn om den. Forfatteren er familieterapeut, og hun fortæller, at det er vigtigt at vi hver især får et afklaret forhold til livets afslutning, hvad enten vi tror, at alt definitivt er forbi med dødens indtræden eller vi som forfatteren tror, at sjælen lever videre. Bogens forord og efterskrift kan bruges af alle, men om man vil læse historien om Rasmus højt, må hver især afgøre med sig selv. En smuk lille bog med farveillustrationer i en stil, der harmonerer med tanken om reinkarnation.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 1998

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 24. aug. 1998

En historie om 6-7-årige Rasmus, hvis bedstemor er død. Rasmus er forvirret. Hvordan får bedstemor nu mad? Hvor skal hun hen? Hvordan er der i Himlen? Disse og mange andre spørgsmål får Rasmus svar på efter en lang snak med sin mor, og han får det så trygt, at han laver en tegning, som bedstemor skal have med i kisten. Forfatteren er familieterapeut, speciallærer i folkeskolen og har som gæstelærer beskæftiget sig en del med børns forhold til døden. Bogen har et forord og efterskrift til voksne om børns opfattelse af døden og deres typiske reaktioner på den. Historien om Rasmus er holdningspræget og lægger bl.a. vægt på, at der er et liv efter døden, men forfatteren påpeger også, at man ikke behøver at tro på Gud for at komme i himlen. Historien fortælles på tyve sider, og kan evt. tilpasses det barn, der læses op for. Syv af de tyve sider er helsides pastelagtige tegninger hovedsagligt i blåt og gult skær. Tegningerne støtter og supplerer teksten på udmærket vis. Bogen er bedst i en privat voksen/barn situation, mens man i undervisningssammenhænge bl.a. kan anvende Om sorg: når bånd brister udgivet af Kræftens Bekæmpelse 1997.


Jyllands-posten

d. 30. jan. 1999

af

af

Marianne Gade

d. 30. jan. 1999


Berlingske tidende

d. 26. sep. 1998

af

af

Eva Glistrup

d. 26. sep. 1998


BUM

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)

af

af

Anna Poulsen

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)


Sygeplejersken

Årg. 99, nr. 26 (1999)

af

af

Hanne Justesen

Årg. 99, nr. 26 (1999)