Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ravklumpen


Beskrivelse


Set gennem den 9-årige Anitas øjne fortælles om en dansk-polsk familie, som i 1940 flygter til Danmark, hvor storebroderen og faderen involveres i kampen mod den nazistiske besættelsesmagt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Britta Liboriussen

d. 18. dec. 2018

Roman om en families oplevelser under Anden Verdenskrig. For børn fra ca. 9 år. I 1939 bor søskendeparret Anita, 9 år, og Mark, 15 år, med deres forældre i en lille polsk by. Faderen er dansk,men arbejder i Polen. Moderen er polsk. Efter nazisternes erobring af Polen flygter familien til Danmark. 9. april oplever de i København. Faderen går straks underjorden og kommer med i illegaltarbejde. Efterhånden bliver også moderen og Mark aktive i modstandskampen. Ved befrielsen er Anita og moderen i en svensk flygtningelejr. De vender tilbage sammen med Sandra, en svensk pige, somhan er blevet gift med. Livet går videre. Den velskrevne roman er fuld af spænding og dramatik, men miljø- og personbeskrivelse er temmelig overfladisk. Sproget er nutidigt og letflydende, ogtypografien god. Spændende underholdning med det budskab, at det er nødvendigt at kæmpe for frihed og retfærdighed, selv om det er forbundet med store personlige ofre. I sidste kapitel bliver derklart gjort opmærksom på,at nok blev Danmark frit i 1945, men kampen for et retfærdigt samfund fortsætter. Appellerende forside i farver.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette er beretningen om det dansk / polske ægtepar og deres to børn, som i marts 1940 flygter fra rædslerne i Polen. Det er ikke mange dage i Danmark, de får, før de står overfor en nybesættelse. Det er fra starten den 9 1/2-årige piges dagbog, vi følger, men der er store spring i fortællertid og det fortaltes tid, hvilket medfører, at spændingen går af nogle af begivenhederne,- vi kender svaret og slutningen. Det er på mange måder en varm og gribende fortælling, lidt springende og stille, men trådene samles til slut. De gennem bogen ukendte knyttes med. Forfatterengriber ind. Bogens indhold har på mange måder skæbnefællesskab med de mange skønlitterære titler, vi kender fra samarbejdet med 96.71. Nogle unge læsere vil nok synes, at det i visse situationergår lige let nok. Var også børn så modige? Var det så let at flygte under en fangetransport? Selvlæsning fra 12 år.


Børn & bøger

årg 41, nr 8 (1988)

af

af

Anne Ussing-Jepsen

årg 41, nr 8 (1988)