Bøger / faglitteratur

Ringsted Kloster og Skt. Bendts Kirke


Beskrivelse


Historien om Ringsted Kloster og klosterkirken med fokus på storhedstiden i 1100- og 1200-tallet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2011

af

af

Hans Michelsen

d. 26. jan. 2011

Bogen henvender sig til den alment interesserede læser, bl.a. som forberedelse til et besøg i kirken.

Skt. Bendts kirke i Ringsted er opført af Valdemar den Store til minde om Knud Lavard, der blev myrdet i Haraldsted i 1131. Der er tale om en af de gamle middelalderlige kirker, som har haft et kloster tilknyttet. I historien om Ringsted Kloster og klosterkirken sættes fokus på storhedstiden i 1100- og 1200-tallet. Det religiøse liv i klosteret omtales, ligesom kirkens betydning som kongelig gravkirke understreges. Som bilag bringes en oversættelse af Ringstedtavlen, som er en fortegnelse over kongelige begravelser i kirken. Bysted er middelalderhistoriker, ph.d. Afsnittet om tiden efter reformationen er skrevet af Kirsten Henriksen, Historiens Hus, Ringsted.

Bysted har tidligere bidraget til Danske korstog : krig og mission i Østersøen, 2004. Om Skt. Bendts se Danmarks Kirker : Sorø Amt, 1936 og som supplement til periodehistorien se Niels Hybel Danmark i Europa 750-1300, 2003.

Glimrende gennemgang af Ringsted Kloster og kirke (Skt. Bendts) historie især i 1100- og 1200-tallet, men fint at fremstillingen føres op til nutiden, hvor kirken er sognekirke for byen. Bogen er velskrevet og forsynet med et rigeligt og godt illustrationsmateriale. Stor litteraturliste.