Bøger / faglitteratur

Romerne - antikkens supermagt


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. feb. 2012

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 7. feb. 2012

Til læsere af populærhistorie som fx tidsskriftet "Historie : illustreret videnskab".

Kalejdoskopisk fragmentarisk gennemgang af Romerriget fra Roms grundlæggelse til sammenbruddet 476 e.Kr. med et væld af illustrationer, som på Dorling Kindersley-vis er indfældet i faktabokse og vinkler indover siderne. Strukturen er en række temaartikler: de romerske guder, handelsimperiet Rom, dødskamp i arenaen, imperiets jernnæve m.v. Farveillustrationerne er i form af fx mønter, skulpturer og bygninger plus helsides tableauer uden megen faglig substans. Trods mange kulørte indslag virker teksten tit faktamættet og opremsende ofte med stoffet forenklet i en grad, hvor overblik og forløb kræver forhåndsviden for at undgå misforståelser. Mere problematisk er, at samtidskilder fx Suetonius tit står alene uden samtidskontekst. Der er en del faktuelle fejl: I kapitlet om guderne kan fx nævnes Athene som kærlighedsgud og først Jupiter senere korrekt Ares som krigsgud. På samme måde henføres Caligulas navn snart til en soldaterstøvle snart til en sandal, mens Hannibal opføres som sejrherre i 2. puniske krig.

I den lettere mere illustrerede ende med populærhistorie er Politikens bog om romerne og Freemans Romernes verden, 1996 for mig stadig stjernerne.

Et illustreret populærhistorisk værk på svage fødder. Den spraglede billedside er for en stor del af ringe faglig tyngde, og med sin fragmentariske fremstilling og mange faktuelle fejl tilfører bogen intet til emnet.