Bøger / skønlitteratur / roman

Roseromanen


Beskrivelse


1200-tallets store klassiske allegoriske fortælling på vers i to dele, der skildrer en ung mands drøm om kærlighedens væsen og vildveje.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2019

af

af

Cæcilie Hjorth Pedersen

d. 18. dec. 2019

Fortællende allegorisk digt i to dele, der skildrer en drøm om kærlighedens væsen og vildveje. For læsere af klassikere.

1200-tallets store klassiske allegoriske fortællende digt "Roseromanen" er her for første gang tilgængelig i fuld længde på dansk. Niels Lyngsø har oversat de ca. 17000 verselinjer fra oldfransk til et tekstnært dansk uden rim. Værkets første ca. 4000 verselinjer er skrevet af Guillaume de Lorris i ca. 1235 og fortæller om en ung mands drøm om den første kærlighed, "Rosenknoppen". I drømmen møder han både vanskeligheder og hjælpende hænder hos bl.a. Gavmildhed, Jalousi, Frygt og Gud Amor. Værkets anden del er skrevet af Jean de Meun omkring fyrre år efter første del. Anden del lægger en ironisk distance til første dels høviske kærlighedsbillede og udbygger fortællingen om kærlighedens væsen med overvejelser fra filosofiens, morallærens og religionens verden. Værket er illustreret med miniaturer fra et 1500-tals manus og indeholder desuden et forord og en efterskrift ved John Pedersen og Jørn Boisen.

Imponerende værk, der er let at gå til i Niels Lyngsøs oversættelse. "Roseromanens" poesi, vid og humor har stadig rigtig meget at byde på for en nutidig læser.

Dantes guddommelige komedieCanzoniere og Petrarcas Canzoniere er to andre store klassiske værker om kærlighed fra Middelalderen. "Roseromanen" har desuden hentet stor inspiration fra bl.a. Bibelen, Ovid, Cicero og VergilDantes guddommelige komedie og Petrarcas er to andre store klassiske værker om kærlighed fra Middelalderen. "Roseromanen" har desuden hentet stor inspiration fra bl.a. Bibelen, Ovid, Cicero og Vergil.


Berlingske tidende

d. 11. jan. 2020

af

af

Søren Schauser

d. 11. jan. 2020


Kristeligt dagblad

d. 8. feb. 2020

af

af

Martin Gregersen (f. 1988)

d. 8. feb. 2020


Weekendavisen

d. 21. feb. 2020

af

af

Kristian Ditlev Jensen (f. 1971)

d. 21. feb. 2020