Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Shakespearetyven


Beskrivelse


Historisk roman om den forældreløse dreng Stump, der kan stenografere. Han bliver "solgt" til en mand, som vil have ham til at skrive Shakespeares skuespil ned under opførelse. Stump bliver interesseret i livet på teatret og tager kampen op mod skurkene.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2001

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 24. sep. 2001

Historisk roman fra Shakespeares England (sidst i 1500-tallet) med ham selv i en birolle. Drengen Stump, der er hovedperson, bringer mindelser om Oliver Twist og andre engelske børnehjemsbørn, idet han som forældreløs bliver "solgt" til en mand, der vil udnytte den evne til at stenografere, en lokal præst har lært ham for at bruge ham til at skrive andre præsters prædikener af. Den nye ejers formål med Stump er at få ham til at skrive Shakespeares skuespil ned under opførelse i det originale Globe Theater og således blive til titlens shakespearetyv. Stumpen fanges ind af teaterlivet, bryder med skurkene, og alt ender godt, men alligevel åbent, og fortsættelsen er da også kommet på engelsk. Det er et ekstra fascinerende univers at møde for de læsere, der kender til Shakespeare, men målgruppen fra 12 år vil da også kunne læse den spændende historie, hvis de ellers er til de historiske bøger, som dels rummer en spændende, velskrevet historie og dels beskriver et miljø godt. Trods en fægtende dreng og et To-be-or-no-to-be-teaterkranie på forsiden er omslaget i dystre farver ikke umiddelbart lokkende og hjælper ikke på anvendeligheden uden formidling. Forfatteren har på dansk fået udgivet Røgsignaler og bjørnespor (1988).


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2001

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 24. sep. 2001

Vi befinder os i det gamle London på Shakespeares tid, nærmere i den teaterverden, der var digterens arbejdsområde og -vilkår. Det er lige dele en røverhistorie og en miljøbeskrivelse, bygget op om den forældreløse dreng, kaldet Stump, der har lært en sjælden kunst: at stenografere. Hans plejefar udnyttede dette til at kopiere nabopræsternes prædikener, men siden sælger han ham til en andenrangs teaterdirektør, der har lignende planer: At få fat på Shakespeares skuespil til egenopførelse. Stump får en hård herre og en svær tjans: Han skal på Globeteatret overvære og samtidig stenografere Hamlet, og nu går det op for ham, at det er tyveri. Han bliver imidlertid så optaget af handlingen, at det mislykkes, og det meste af bogen er det kattens jagt på musen, hvor Stump virkelig er i fare. Mens han prøver at få fat i manuskriptet, bliver dette teater hans skæbne, hans hjem. Det er en lang historie, spændende, ofte dramatisk, beskrivende og uddybende, mange bipersoner, mange fægtescener, mange overraskelser. For gode og vedholdende læsere fra 6.-7. klasse.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 17 (2002)

af

af

Pernille Aisinger

Årg. 119, nr. 17 (2002)