Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sidste år er længe siden


Beskrivelse


To amerikanske 16-års drenge fra et miljø, hvor slagsmål, bandekampe og biltyverier hører til dagens orden, indblandes i et mord.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 2001

af

af

Else Lerche

d. 18. juni 2001

Romanen, første gang på dansk i 1972, blev et lige så stort hit som Outsideren. Oversættelsen er stadig Niels Chr. Lindtners, men den er sprogligt revideret af Christel Amundsen. En sammenligning mellem udgaverne viser at der er tale om en ret omfattende revision. Mange begreber har fået en mere tidssvarende betegnelse, fx er knægt ændret til fyr, og negre er ændret til sorte. Endvidere er nogle formuleringer ændret så de får et mere nutidigt, mundret præg. Romanen virker nu mere nutidig i sproget, og er derfor mere på linie med nutidens unge selvom den foregår på en anden tid og i et andet miljø. Den nye forside på denne billigbogsudgave har mere appel til nutidens læsere, fra 13 år. Satsen er ændret og dermed også sidetallet, men satsen er stadig behagelig at læse. Romanen læses stadig. Med den nye forside og den sproglige bearbejdning tror jeg at flere vil få øje på den. Det er stadig spændende at læse om de rå drenge og det hårde liv i byens gader. Den 16-årige Bryon fortæller om sit liv med stedbroderen Mark og vennerne. Et liv præget af slagsmål, bandekampe, biltyverier og mangel på penge. Bryon gør en aktiv indsats for at bryde den onde cirkel. Derfor må han bryde med Mark der bliver mere og mere indblandet i kriminalitet.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Viggo Madsen (børn)

d. 5. apr. 2019

Susan Hintons New York er junglelovens, bandekrigenes, de evige hævnakters New York; voldsmentalitetens New York; forbrydernes, svindlernes og narkomanernes New York; plus de mennesker, som lever der. Bryon og Mark er som brødre, men deres ubrydelige venskab går i opløsning, da Bryon forelsker sig i Cathy. Mens Mark i endnu højere grad tilpasser sig reglerne, nægter Bryon at anerkende denne livsform. Hvorfor skal det være således? lyder spørgsmålet, ligesom i Outsideren. Katastrofen for dem alle indtræder, da Bryon melder Mark til politiet som pusher, fordi Cathys lillebror er blevet ødelagt af narko. En hård, ærlig og ikke uvedkommende dagbog, fuldt ud på højde med Outsideren.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Tage Byrnak (skole)

d. 19. dec. 2018

De dansede rundt i hovedet på mig, Charlie, Mike, Angela, Cathy, M & M - -. Engang var tilværelsen enkel, nu er den så kompliceret. For et år siden skyldte jeg Charlie 3 dollar. Nu er han død, og Mark er Pusher. Alle har de lært mig noget. Jeg er ikke det samme menneske. Sidste år er længe siden. - - Løsrevne sætninger fra Bryons beretning om sit sekstende år, en intens skildring fra slummen i en amerikansk by, hvor venskabet mellem Bryon og Mark bliver bittert fjendskab. Bogen er et nyt pletskud i serien og vil blive slugt af vore elever fra 14 år og op.


Aalborg stiftstidende

d. 27. aug. 1973

af

af

k.

d. 27. aug. 1973


Weekendavisen

d. 15. juli 1994

af

af

Damian Arguimbau

d. 15. juli 1994