Knausgårds essays fra 1996 til 2013 knytter sig til romanværket Min kamp, og de mange læsere heraf vil også efterspørge denne bog. Hans analyseevner kan være øjenåbnere for andre til at se nye sider af kunst, sprog og litteratur.
Bogen består af 17 tekster skrevet mellem 1996 og 2013. Nogle har ikke været publiceret før, enkelte har tidligere været offentliggjort i magasiner eller andet, men nu er de samlet i et værk, der i høj grad supplerer hans romaner, hvor vi også er stødt på essays om kunst, eksistens og litteratur. I alle essays bevæger han sig fra det stærkt personlige, altså også ubehag, vrede og følelser, til analyserende iagttagelser af et fotografi, et selvportræt eller en tekst, og inddrager andre tænkere og klassiske forfattere for at skrive en ny indsigt eller forståelse frem. Stærkt står titelessayet Sjælens Amerika, som handler om, hvor moderne en forfatter Hamsun var. "Den brune hale" handler om at gå på toilettet med en kulturhistorisk tilgang. "Det monofone menneske" portrætterer Anders Behring Breivik og ser ham fra nye vinkler. I alle de velskrevne essays er der en stor livgivende åbenhed til stede.
Milan Kundera, Jonathan Franzen og Jens Chr. Grøndahl skriver også essays på et højt niveau om samme emner.
Disse mesterlige essays om kunst, litteratur, sprog og eksistens bør være tilgængelige på alle biblioteker. På fornem vis integrerer han egne oplevelser og erfaringer med analyse og refleksion og skriver sig frem til nye indsigter.