Bøger / skønlitteratur / roman

Skrevne kys når ikke frem : Kafka og kærligheden


Beskrivelse


I Prag går en elegant mand rundt og lider. Nogle gange af livslede og elan, andre gange af voldsom kunstnerisk blokering. Men når diget brister og kærlighed eller besættelse tager over, skriver han nogle af de mest besættende og evigtgyldige tekster. Navnet er Kafka.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2014

af

af

Sanne Caft

d. 29. okt. 2014

Kan man elske fire kvinder lige meget i sit liv? Kan kærlighed og længsel og dødelig sygdom være fundamentet for udødelig litteratur om bureaukrati, den lille mands kamp og de forspildte chancer? Ja, når manden, det handler om, er Frantz Kafka! Til biografi-læsere og litterært interesserede.

Kafkas liv, breve og værker behandles her mere i fiktionaliseret form end som klassisk biografi. Forfatteren citerer Kafkas breve og blander med egen tekst og tegner dermed historien om forfatteren til klassikere som DommenProcessen og Processen. I bogen hører vi om de fire kvinder i hans liv og om geniets omkostningstunge eksistens. Forsiden viser en gulnet bunke breve på en bordeauxrød baggrund med titel og forfatternavn sat i tydelig sats. Forfatteren er fra Tunesien, bosiddende i Frankrig og har boet nogle år i Danmark. Det er hendes første bog på danskKafkas liv, breve og værker behandles her mere i fiktionaliseret form end som klassisk biografi. Forfatteren citerer Kafkas breve og blander med egen tekst og tegner dermed historien om forfatteren til klassikere som Dommen og . I bogen hører vi om de fire kvinder i hans liv og om geniets omkostningstunge eksistens. Forsiden viser en gulnet bunke breve på en bordeauxrød baggrund med titel og forfatternavn sat i tydelig sats. Forfatteren er fra Tunesien, bosiddende i Frankrig og har boet nogle år i Danmark. Det er hendes første bog på dansk.

Forfatteren formår på smukkeste vis at frembringe den på en gang flamboyante og følsomme Kafka for læserens øjne ved elegant at blande citater fra breve med egne sansninger, psykologiske portrætter og fine miljøbeskrivelser. Oversættelsen er lydefri.

Der findes flere faglitterære titler om Kafka, og i 2013 kom Michalel Kumpfmüllers biografiske roman om Kafkas sidste leveår Livets herlighed. Nærværende er en roman i egen ret mere end en klassisk biografi og føjer sig fint til de øvrige udgivelser.


Berlingske tidende

d. 27. dec. 2014

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 27. dec. 2014Informationer og udgaver