Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slottet


Beskrivelse


Fætrene Tom og Hugo hvirvles sammen med to kammerater fra deres hemmelige klub ind i en uhyggelig tidssløjfe på et gammelt spøgelsesslot.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 1996

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 10. apr. 1996

Denne spøgelseshistorie er forfatterens 4. bog. Tidligere udkom bl.a. Rejsen til det ukendte og Øksens magt. Drengen Tom rejser på ferie til Jylland, hvor han skal bo hos sin moster. Fætteren Hugo har en hemmelig klub sammen med to andre drenge, og Tom bliver optaget i klubben. På egnen ligger et gammelt slot, som der hviler en forbandelse over. Drengene vover sig ind på slottet, og det viser sig at forbandelsen er en "tidssløjfe", hvor de samme begivenheder fra besættelsestiden udspiller sig i forskellige forløb hele tiden. Drengene hvirvles ind i denne tidssløjfe og formår under stor fare at udrede trådene, så fortidens forbandelse hæves. Derved griber de ind i nutiden og ændrer historiens gang. Historien er først og fremmest en beskrivelse af drengenes venskab. Spøgelseshistorien udvikler sig først for alvor fra ca. midt i bogen. Som i tidligere bøger benytter forfatteren sig af en form for tidsrejse til at skabe spænding og bringe personerne ud i ekstreme situationer. Spøgelseshistorien er rimelig spændende, men det er egentlig hverdagsskildringen af drengenes dagligliv, der fungerer bedst i bogen. Vi får en dækkende personskildring af Tom og Hugo og nogle udmærkede iagttagelser af forskellige psykologiske mekanismer. Forsiden signalerer mere uhygge end der er dækning for i bogen. Selvstændig læsning fra 11/12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 1996

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 10. apr. 1996

Det er en spøgelseshistorie over gennemsnittet for de 12 til 15-årige, for selv om man må sluge nogle troværdighedskameler - og det må man jo i den genre - fremstår den som et godt bud på en spøgelseshistorie, som ud over gyset har substans. Den mystiske ruin i Midtjylland ændres på uhyggelig vis til den den onde greves slot anno 1944, hvortil fire drenge fra vore dage flere gange krydser bagud i tiden og drages ind i jødeforfølgelse og værnemageri. Substansen ligger i den fine beskrivelse af det voksende kammeratskab mellem den jyske fætter "bonderøv", fætter "københavnersnude" og de to andre venner i "Ringens Broderskab". Et vigtigt tema er det at overvinde angsten for det ukendte. De voksne nutidstyper er varieret beskrevet, mens 1944-personerne er mere stereotype. Sproget er mundret og underfundigt, og det gør den fint egnet til oplæsning. I samme genre har forfatteren skrevet Øksens magt fra 1994.


Weekendavisen

d. 11. okt. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 11. okt. 1996


Det fri aktuelt

d. 24. apr. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 24. apr. 1996