Bøger / faglitteratur / erindringer

Stoffers skruetrækker : erindringer om kunst, knæk og kærestesorg


Beskrivelse


Beretning om Kristen Bjørnkjærs (f. 1943) liv. Hans debut som fri kunstner og lyriker i 1965, om historien bag digtsamlingen Kærestesorg, skabt på baggrund af utroskab og et brudt ægteskab, om en rejse med vennen Dan Turéll til Saharas ørken, hans job som kulturredaktør på Information m.m.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 28. maj 2010

Værket henvender sig såvel til læsere af Bjørnkjærs forfatterskab som bredt til et publikum med interesse for den eksperimenterende kunstscene fra 1960'erne og frem til dagens mediebillede.

Bjørnkjærs fætter kunne spille "Tordenskjold" ved at slå sig selv på issen med en skruetrækker og forme munden. Var det kunst, spørger Bjørnkjær, og bogen er gennemgående præget af spørgsmålet om, hvad der er kunst. Bjørnkjær selv er en kunstner, der gik fra det enkle bondesamfund og ind på den avantgardistiske kunstscene med happenings, hvor grøntsager blev bemalede, hvor tekster blev reciteret af en forfatterinde mellem søjler med en levende fisk og en død fugl. Bogen fortæller om disse meget eksperimenterende år, men går også ind i den kærlighedskonflikt, der lå bag Bjørnkjærs største publikumssucces, digtsamlingen Kærestesorg, 1976, solgt i 50.000 ex., skabt på baggrund af utroskab og et brudt ægteskab. Dette er også med frem til dagens job som kulturredaktør på Information. Bjørnkjærs liv er værd at læse om med de positioner, han har været i. Og så er det afvæbnende, at bogen er præget af stor humor og (selv)ironi, som beretningen om, at han i et tv-program skulle citere sine digte for en hest: "Hesten tog det pænt".

Bogen kan læses i forbindelse med Bjørnkjærs tidligere forfatterskab - og på linje med bøger om og af personer fra hans miljø som fx Hans-Jørgen Nielsen samt Den Eksperimenterende Kunstskole.

Et meget velkomment værk om en kunstner og hans tid, der uden at svigte alvoren fortælles med befriende humor.


Jyllands-posten

d. 28. juni 2010

af

af

Jakob Levinsen

d. 28. juni 2010


Berlingske tidende

d. 18. juni 2010

af

af

Jørgen Johansen

d. 18. juni 2010


Weekendavisen

d. 4. juni 2010

af

af

Ole Grünbaum

d. 4. juni 2010


Kristeligt dagblad

d. 26. juni 2010

af

af

Claus Grymer

d. 26. juni 2010