Bøger / faglitteratur / strikkeopskrifter

Strik med nordisk tradition


Beskrivelse


Mønstre, modeller og grundlæggende teknik med arbejdstegninger til traditionsrig strik i enkle snit. Ikke gængse strikkeopskrifter, men med fremgangsmåder, diagrammer og skitser til trøjer, sjaler, huer, vanter og strømper m.m.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. okt. 2013

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 16. okt. 2013

Genudgivelse af det danske standardværk fra 1982 om nordisk strikketradition. Man arbejder efter diagram, tegninger og generelle beskrivelser. Grundteknikker er tydeligt beskrevet; lidt usædvanligt fremgår selve strikkearbejdet ikke efter trin-for-trin opskrifter. Strikkerne skal derfor indstille sig på en måske uvant anvisningsmetode.

Kunsthåndværker Vibeke Lind, 1923-2013, har markeret sig siden 1950'erne. Mest kendt er denne bog, som nu foreligger i 3. udg. 1. udgave var omtrent samtidig med hønsestrik-bølgen og har bevaret sin værdi som kulturhistorisk dokumentation og strikkeinspirationskilde. Nu er håndstrik og klassiske mønstre igen på mode, og de viste trøjer, vanter, huer mv. virker, på trods af de lidt bedagede, sort/hvide fotos, atter aktuelle og appellerende.

3. udg. er reelt et uændret genoptryk, dog er 1. udgavens få farveill. nu sort/hvide. Forsiden er nænsomt fornyet. Der er ikke mange bøger om nordisk strikketradition, men norske Arne og Carlos byder på kulturhistorie og fornyelse i Strik fra Setesdal, 2013. I 1980'erne kom nogle få titler om emnet, hvor især Fiskertrøjer og andre klassiske trøjer af Uuve Snidare stadig udlånes.

På den fornyede forside til den ellers uændrede genudgivelse står der "Kulturhistorisk strikkebibel", og de slidte eksemplarer kan nu udskiftes. Bogen rummer en guldgrube af mønstre og modeller samt grundlæggende teknik med arbejdstegninger til det traditionsrige strik i enkle snit. Alt illustreret i tegninger og, efter nutidens standard, lidt grumsede, sort/hvide fotos. Man får ikke den gængse strikkeopskrift, men må læse sig til fremgangsmåden og nærstudere diagrammer og skitser. Det har tilsyneladende ikke begrænset bogens popularitet, siden den udkom 1. gang i 1981, at den umiddelbart kan virke lidt vanskelig at arbejde efter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil Knudsen

d. 18. dec. 2018

Vibeke Lind har med sin nye strikkebog søgt at videregive gamle nordiske strikketraditioner. Bogen indeholder ikke egentlige strikkeopskrifter, men forslag til modeller, som det er muligt atændre efter eget behov. I indledningen omtales ulden og egnede redskaber. Dette efterfølges af en gennemgang af strikketeknikker. Hovedafsnittene behandler forskellige strikkede beklædningsstykkersåsom sweatere og trøjer, sjaler og tørklæder, huer, vanter og strømper. Til slut gives anvisning på uldtøjs behandling i vask og ved valkning. Teksten, der er sat i 3 spalter med et klart tryk, erledsaget af fotos, tegninger og mønsterdiagrammer. Fyldig indholdsoversigt og stikordsregister samt billed- og litteraturfortegnelse findes. Det er såvel indholds- som udstyrsmæssigt en meget finbog, der både giver mange ideer til strikkemønstre og samtidig en kulturhistorisk oversigt over strikkekunsten i Norden, idet der ved de enkelte modellers gennemgang også er fortalt om modellensoprindelse og brug.Moderne strik efter danske almuemønstre af Aase 'Lund Jensen og Karen Lind Petersen, 1959, har et lignende indhold, men slet ikke af samme omfang som Vibeke Linds bog, der erudgivet med støtte fra Nordisk Kulturfond.


Cras

nr 32 (1982)

af

af

Lise Warburg

nr 32 (1982)


Jyllands-posten

d. 23. okt. 1981

af

af

Ann Møller Nielsen

d. 23. okt. 1981


Folk og kultur

1982

af

af

Minna Kragelund

1982


Nord nytt

1984, nr 22

af

af

Anne Grethe Sørensen

1984, nr 22


Weekendavisen

d. 15. jan. 1982

af

af

Anita Behrendt

d. 15. jan. 1982


Folkeskolen

årg 99, nr 11 (1982)

af

af

Hanne Gustafson

årg 99, nr 11 (1982)