Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Susis hemmelige dagbog
Pauls hemmelige dagbog


Beskrivelse


Begyndende fra hver sin ende af bogen fortæller Susi og Paul om deres gensyn. Paul opfører sig utåleligt for at skjule, hvor ulykkelig han er over forældrenes skilsmisse. Susi er mere interesseret i Ali og Alexander.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen

d. 18. dec. 2018

Igen en bog om Paul og Susi. Denne gang formet som dagbøger. Fra den ene ende af bogen Pauls og fra den anden ende Susis. - Pauls forældre er nu blevet skilt, så Paul og hans mor flyttertilbage til Wien. De bor først hos bedstemoderen og får senere en lejlighed selv. Paul savner sin far meget og også sine venner fra før. Det er heller ikke nemt for ham at falde til i skolen igen.Det er også meget sværere end forventet for ham at genetablere venskabet med Susi, som nu har mange andre venner. - Susi for sin del er irriteret over at skulle have Paul "på slæb" og er ikke sporinteresseret, da hendes mor aftaler, at Paul skal være hos dem hver dag. Hun aner, at Paul har problemer, men får ikke rigtig besked. - Bogen slutter meget åbent - alt kan ske. Jeg synes, det er engod lille bog. Veloplagt og med et dejligt sprog. Konflikterne belyses fint, og der er ikke påklistret nogen nemme løsninger. - Opsætning og udstyr som de første bind i serien. - Oplæsningotte-elleve år, selvlæsningfra ca. ni år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Tredie del af Nöstlingers serie om de to kammerater. Paul og Susi er denne gang tilbage i Susis hjemby, hvortil Paul flytter, da hans forældre bliver skilt. Bogen er delt i to dele, idethalvdelen består af Susis dagbog og den anden halvdel udgør Pauls. De to dagbøger indsætter læseren i de to børns forskellige oplevelser af Pauls tilbagekomst med de problemer, det kommer til atindebære i skolen, blandt kammeraterne i fritiden og her specielt konflikterne i Susis hjem mellem den tyrkiske gæstearbejderdreng Ali, som i mellemtiden er blevet Susis bedste ven, og Paul. Denskiftende fortællersynsvinkel, som opstår på baggrund af de to børns dagbøger, sætter læseren i den konfliktsituation, at sympatien så at sige skifter, når Susis beskrivelser bliver afløst afPauls. Denne "sympatikonflikt" giver endog særdeles fine pædagogiske muligheder for dansklæreren, hvis bogen (hvad jeg vil anbefale) indkøbes i klassesæt. Dagbøgerne åbner for diskussioner om emnersom: skilsmisse, kammeratskab,fremmedhad, pjæk m.m. Bogen kan læses fra 2.-3. klassetrin, og jeg skal endelig fremhæve de lune og skægge illustrationer i den vanlige streg.