Bøger / skønlitteratur til børn

Svalerejsen


Beskrivelse


Billedbogen følger svalernes liv og unger sommeren igennem til det igen bliver tid til at forlade det kolde nord og vende tilbage til Afrikas savanne. Følg svalerne på den lange farlige tur ... vil de nå frem.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2000

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 5. maj 2000

Poetisk biologi kunne være genrebetegnelse for denne billedbog, som i et blidt og malende natursprog og smukke impressionistiske akvareller skildrer svalernes liv fra de kommer i april, over sommeren med redebygning og unger til den lange og hårde tur tilbage til det sydlige Afrika. Smukt fortalt – der er nok mere poesi end biologi, når det kommer til stykket – men de oplysende kendsgerninger falder naturligt i teksten uden at belære. Dejligt og musikalsk gengivet på dansk i fin samklang med illustrationernes smukke kolorit. Om børn så vil sætte pris på den lidt verdensfjerne historie, hvor den ældste unge gradvist bliver en slags ikke særligt fremtrædende hovedperson, beror helt på oplæserens engagement. De mange stiliserede, men livfulde svaler på billederne kunne godt gå hen og blive lidt ensformige ligesom den lidt for nænsomme tekst. På den farlige færd sydpå bliver flokken mindre, får vi diskret at vide, men hvad med dem, der ikke gennemfører? Bliver de, hvor de er? Dør de? Flyver de tilbage? På et par sider, hvor en dreng i Sahara hjælper to svaler, bliver historien pludselig nærværende. French kendes fra flere billedbøger, senest Simons frugtsalat og Tidsel prinsessen, begge fra 1998 samt Snedragen fra 1999.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2000

af

af

Susanna Christensen

d. 5. maj 2000

Denne billedbog for børn fra 5-6 år er billedmæssigt en flot og udfordrende kunstnerisk oplevelse. De farverige akvareller af svaler i deres naturlige omgivelser giver et levende og dramatisk indtryk af fuglenes liv. Akvarellerne er malet ekspressivt med store brede penselstrøg. Dette giver et levende, afvekslende, men også lidt flimrende og uroligt indtryk – som varmedis på en solvarm sommerdag. Billederne er en nydelse og de dominerer opslagene i et afvekslende layout, men de kræver nok et par ord med på vejen for at formidle trækfuglenes mysterium til små børn. Teksten er ret ordrig og lang på hver side. Her forklares svalernes liv i et poetisk sprog; fra de kommer til Danmark i april, hvordan de bygger rede og får 3 kuld unger på en sommer, vi følger konkret en svalefamilie til det bliver efterår, og de uimodståeligt drages mod syd, med 250 km om dagen følger vi deres dramatiske rejse sydpå, over kolde, barske bjerge og hed, varm ørken, hvor det er lige ved at gå galt for svalemor og den store unge som fanges i en sandstorm. De reddes af en beduin og når Afrikas savanne. Deres 6 uger lange rejse er foreløbig slut. Vivian French er kendt fra adskillelige billedbøger på dansk, senest Snedragen, 1999 og Hvalrejsen, 1998, men illustratoren Karin Littlewood er et nyt spændende bekendtskab.


Berlingske tidende

d. 12. aug. 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 12. aug. 2000



Informationer og udgaver