Bøger / faglitteratur til børn

Svalerne


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Præsentation af tre danske og andre europæiske svalearter, deres bygning, føde, trækforhold, yngleforhold, flyveteknik, vinterliv, traditioner og overtro om svaler samt svalebestanden i dag.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Møller

d. 18. dec. 2018

I Naturhistorisk museums serie Natur og museum er der før udkommet hefter om odderen, nattergalen, silden og en række andre dyrearter. Her er turen kommet til svalerne. Her gennemgås all-roundderes bygning, flyveteknik, fødesøgning, ynglevaner, trækruter og gamle danske traditioner og overtro om svalerne. Inden for yngleadfærden fremlægger forfatteren også nogle nye opdagelser. Dersluttes med en litteraturliste. Der er illustreret med mange sort/hvide fotos, landkort og diagrammer og gode farvetegninger af Jens Gregersen. Der er grundig gennemgang af de tre i Danmark levendesvalearter: Landsvalen, bysvalen og digesvalen, mens Europas øvrige svalearter gennemgås kort. Alle danske fuglebøger dækker det første behov for læsning om svaler. Vil man læse mere, kan man brugeElvig Hansen Hvad sker der i stalden? Og er det stedlige behov dertil, så er herværende hæfte det mest omfattende om svaler, på et jævnt tilgængeligt niveau.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steen Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

Tidsskriftet Natur og museum, der udkommer fire gange årligt, handler denne gang om de tre danske svalearter, men Europas øvrige to arter omtales dog også. Hæftet giver god indsigt i fuglenesliv, specielt områder som trækforhold og yngleadfærd er grundigt beskrevet. Nye, videnskabelige opdagelser omtales, og de statistiske tal er up to date. Det er glædeligt at kunne konstatere, atantallet af ynglende landsvaler nu igen går fremad. Teksten er velfortalt, og hæftet er illustreret med gode fotografier, akvareller, kort og diagrammer, som fint støtter teksten. Sammenlignet medafsnittet om svalerne i Fuglene i Danmark 2X der i øvrigt er skrevet af samme forfatter, giver Natur og museum en bredere dækning af emnet. Hæftet kan indgå i skolebibliotekets tidsskriftsamlingtil glæde for naturinteresserede elever og lærere. Det kan benyttes som supplerende læsning i biologi fra 7. klassetrin.