Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tims historie


Beskrivelse


Fremtidsroman om en gruppe børn og unge, der er alene tilbage i en beskyttet zone efter en miljøkatastrofe. De voksne har forladt dem, og deres beskyttede verden begynder at opløses. Kan Tim klare problemerne?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 1999

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 17. feb. 1999

Dette er en miljøfremtidsroman, der vil tiltale de gode læsere blandt de miljøbevidste unge. Bogen er den unge Tims egen historie, der blev fundet som krypteret dokument. En forfatter har tydet det og giver først en helt nødvendig læsevejledning til Tims og historiens specielle terminologi. Efter en miljøkatastrofe i barbarernes epoke (lige nu!) med overbefolkning, vold, forurening og sygdomme lever de udvalgte i lukkede miljøer. Tim bliver leder af sit områdes tilbageblevne, efter at de voksne og nogle børn har forladt den beskyttede zone. Tilbage er nogle få drenge og en del piger, der ikke kan tale, men kun føle, mens drengene har det omvendt. Efterhånden dør flere af børnene også, deres kontrollerede verden opløses, og sproget (også på bogens sidste sider) degeneres og minimaliseres, inden Tims historie afsluttes med en sort og alligevel lidt åben slutning med mulighed for fortolkning og diskussion. Grundtonen i bogen er advarende, sortseende og uden anden humor end den barokke og satiriske i forhold til nutidens holdninger m.v., så det er nødvendigt med engagerede læsere fra 14 år og op, og det er nødvendigt med tålmodighed for at komme ind i bogens terminologi, men så er der også mulighed for både eftertanke og debat.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 1999

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 17. feb. 1999

En fascinerende, men også krævende roman. En matematikprofessor finder ved et tilfælde nogle sære dokumenter på internettet. Det er disse dokumenter der er den egentlige fortælling. Ophavsmanden til dokumenterne er drengen Tim. Tims verden er præget af truende undergang p.g.a. voldsomme miljøkatastrofer. Alle voksne og de øvrige drenge i det begrænsede samfund dør efter at have ignoreret udgangsforbudet. Tim er alene med sin lillesøster, der som andre piger i Tims verden er stumme, men til gengæld kan kommunikere telepatisk med hinanden. Vi følger Tims søgen efter den egentlige årsag til samfundets forfald. Pigerne omkring ham dør en efter en, og han selv mister langsomt sproget - til sidst går også Tim udenfor. Læseren oplever Tims sproglige deroute ved accelererende fejl i syntaksen. Teksten kan læses fra 7. klasse, men indholdet kræver eftertænksomme og tålmodige læsere og er mere egnet for større elever. Bogen giver rige muligheder for fortolkninger. Forfatteren har skrevet andre debatskabende bøger, bl.a. Vi kalder ham Anna (1989) og Jeg savner dig, jeg savner dig! (1994).


Jyllands-posten

d. 17. apr. 1999

af

af

Marianne Gade

d. 17. apr. 1999


Proxima

Nr. 72 (2001)

af

af

Niels Dalgaard

Nr. 72 (2001)



Informationer og udgaver