Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Toms krig


Beskrivelse


Mens 10-årige Tom og hans kammerater udkæmper deres egne krige på egnene omkring byen er England på vej ind i 2. verdenskrig og soldater og antiluftskyts indtager drengenes legeplads.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2001

af

af

Lene Nissen (skole)

d. 29. aug. 2001

Magtkampe blandt drenge, er temaet i denne bog, sat ind i en rammehistorie om 2. verdenskrig. Tom bor i en mindre by i England. I fritiden er han sammen med en gruppe børn, anført af den 1 år ældre William. Tom er utilfreds med Williams førerrolle, men har svært ved at bryde den. I forbindelse med krigen bliver der evakueret børn fra Liverpool, og en af drengene herfra, Roden, bliver en brik i spillet om magten mellem William og Tom. William arrangerer, at Tom og Roden skal konkurrere om, hvem der kan blive længst i de forladte saltminegange. Opholdet i gangene er ikke sjovt, men ender med, at drengene bliver venner og sammen afviser Williams magt. Bogen er spændende og velskrevet i korte sætninger, den giver en god beskrivelse af Tom og relationerne i gruppen. Forsidebilledet vil helt sikkert appellere til målgruppen, drenge, i 3.-4. kl. Det er primært "Toms krig" der bliver beskrevet, så man skal ikke købe bogen for at supplere bibliotekets beholdning af emnebøger omkring 2. verdenskrig.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2001

af

af

Ulla Møller

d. 29. aug. 2001

Handlingen i denne lidt gammeldags drengebog udspilles i England i begyndelsen af 2. verdenskrig. Et nostalgisk tilbageblik på drengeliv for 60 år siden, der aldrig bliver rigtig spændende. Langsomt bliver krigsfaren en del af børnenes hverdag. Det er dog ikke den krig 10årige Tom oplever på nærmeste hold, men den kamp, som den lidt ældre, dominerende, William kaster ham ud i, da han på Toms vegne udfordrer "Roden", som er evakueret fra Liverpool til en kamp på liv og død i de forladte saltminer. Bogen er forholdsvis let at læse, idet historien er opbygget af mange helmeninger og korte sætninger, layout og omfang giver dog Toms jævnaldrende oplevelsen af at læse en "rigtig" bog. Men handlingen er så tæt knyttet til tid og sted, at det kan være svært for børn af i dag at leve sig ind i Toms hverdag med leg på engene omkring byen, mens krigsrumlen i baggrunden kommer nærmere på det lille samfund med luftalarm, antiluftskyts og soldater, der indtager børnenes legeplads. Personskildringen er sort/hvid, men dog ganske morsom når byens beboere tager William og hans opblæste far på kornet.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 10 (2002)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 119, nr. 10 (2002)



Informationer og udgaver