Bøger / faglitteratur / vejledninger

Træn dig til en god eksamen


Beskrivelse


Eksamen er ikke noget, man går til. Det er noget, man træner til. Dette er udgangspunktet for bogen, som er en håndsrækning og værktøjskasse til alle, der er nervøse for at gå til eksamen og til alle, som bare gerne vil være endnu bedre og drømmer om den optimale eksamen. Bogens forfatter, Thomas Pape, er fysioterapeut, elitetræner, stressrådgiver og ansat på det danske svømmelandshold. Han bruger sin erfaring fra arbejdet med sportsfolk, når han giver gode råd til studerende om stresshåndtering, åndedrætsøvelser og mentaltræning og om, hvordan man planlægger læseperioden for at kunne præstere optimalt til selve eksamen. Desuden giver Thomas Pape gode råd, når det handler om at fremstå selvsikkert og udvise overskud i en eksamenssituation. Hvordan reagerer jeg, når jeg er nervøs? Bliver min stemme anderledes? Taler jeg for hurtigt? Hvordan er mit håndtryk? Hvilke signaler udstråler jeg? Alt i alt gode råd, der hjælper studerende med at opnå større indsigt i sig selv, så de har de bedste forudsætninger for at håndtere en presset situation som en eksamen. I sportens verden er det en hel naturlig del af træningen at øve selve konkurrencesituationen for at blive klogere på sig selv i pressede situationer. De fleste kan præstere godt til træningen, men ikke alle er gode til selve konkurrencen. Det samme gælder eksamenssituationen, hvor utilstrækkelighed, nervøsitet og stress for mange har en ødelæggende effekt på præstationen. I bogen kan man følge studenten Matilde, der har gået til eksamenstræning hos Thomas Pape, og opleve hendes ?forandring fra at være hæmmet af nervøsitet til at være på toppen til eksaminer. Desuden er der igennem bogen ?interviews med to af verdens bedste svømmere, de danske landsholdssvømmere Lotte Friis og Rikke Møller Pedersen, der fortæller om, hvordan de sætter sig op til konkurrencer og håndterer forventningspres og nervøsitet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 2010

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 6. maj 2010

Bogen henvender sig først og fremmest til elever på de gymnasiale uddannelser, men også en del nye studerende på de videregående uddannelser vil have gavn af den.

Forfatteren bygger på sine erfaringer som fysioterapeut og elitetræner på det danske svømmelandshold. Han ejer desuden en konsulentvirksomhed, der bl.a. rådgiver om stresshåndtering og toppræstationer. Der henvises med mellemrum til firmaets netside, hvorfra man bl.a. gratis kan downloade åndedrætsøvelser. Forfatteren tilbyder på let forståelig og overskuelig vis konkrete værktøjer og metoder til at blive bedre til eksamen. Rådene går fra det helt jordnære som sund kost, motion og tilstrækkelig nattesøvn til enkle øvelser i mental træning, meditation og åndedræt. Desuden er der gode råd om, hvordan man strukturerer sit studium til daglig og op mod eksamen og sørger for at skabe balance mellem belastning og restitution. Endelig er der tips til selve eksamenssituationen. Afsluttes med en censors gode råd til eksamen, helt i tråd med forfatterens. Jeg synes ikke, de indskudte interviews med bl.a. 2 elitesvømmere beriger bogen mærkbart, men som helhed er det en nyttig og yderst overkommelig brugsbog. Forfatteren udtrykker sig enkelt og forståeligt og får tydeligt sit budskab frem.

Bogen hører til i den lette ende af litteraturen om studieteknik.

En praktisk, let forståelig, kortfattet og bredt anvendelig eksamensguide for unge.