Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Troels Jorns bog om den sultne løve, den glade elefant, den lille mus og Jens Pismyre


Beskrivelse


Kunstbilledbog med håndmalet tekst. En sulten og sur løve vil æde giraffen, grisen og elefanten, men i stedet kommer den ud at flyve.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen

d. 18. dec. 2018

Som eneste børnebog, Jorn lavede, er billedfortællingen her naturligvis en kunsthistorisk kuriositet, der vil henvende sig til kunstinteresserede voksne, men det er faktisk også en spøjs ogfornøjelig historie, der trods de mere end 40 år på bagen og den private oprindelse som en fars bog til sin søn, også henvender sig bredt til nutidens børn fortrinsvis noget inden skolealderen,hvor de ved oplæsning ikke bare kan fanges af den dramatisk overdrevne historie i flere næsten uafhængige sekvenser, men også kan fabulere videre med afsæt i de udtryksfulde og humoristiskebilleder, der med løse, antydende streger og overraskende synsvinkler mere end supplerer teksten i et lydmalende fortællesprog. De er på alle h-sider hastigt malede med våd sort/grå og suppleretmed blåt. Det giver ikke nogen speciel Afrika-stemning, men historien, der er skrevet på v-siderne med håndmalede bogstaver, hvis størrelse og former er brugt som forstærkende udtryk, er også mereen almen beretning omstorsindighed og hovmod, der står for fald, om at finde sin plads mellem de andre og om, at den tætte tryghed mellem små væsener er det vigtigste af alt. Et forord forklareromstændighederne ved bogens tilblivelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. jan. 2013

af

af

Else Lerche

d. 30. jan. 2013

Billedbogen skabte Asger Jorn til sin søn, Troels, formentlig omkring 1949. I dag kan børn fra 3-6 år stadig blive optaget af den. Den er velegnet i undervisning i billedkunst.

Det er Asger Jorns eneste børnebog. Tekst og illustrationer er en udtryksfuld, kunstnerisk helhed, der med humor fortæller om en sulten løve, der ikke har heldet med sig, bl.a. får den en voldsom medfart af en elefant. Elefanten overtager hovedrollen. Den vil ikke have musen med til skoven med mange spiselige frugter. Men musen kravler uset op på dens ryg og forspiser sig. Nu overtager musen. Den generes af en pismyre, men får hjælp af aganakkerne. Illustrationerne er malet i sort og blå. Stregen er løs, skitseagtig og spontan, inspireret af børns tegnemåde. Teksten er levende fortalt, og der indgår bl.a. gentagelser, vrøvleord, sjove lyde og opremsninger. Den er håndtegnet. Når der råbes, står det med store bogstaver, og når dyret er bange, ryster skriften. Forsiden er påtrykt Troels Jorn og bagsiden er bevidst vendt på hovedet. Forordet er af Troels Jorn og efterordet af museumsinspektør Teresa Østergård Pedersen.

En sammenligning med 1995 udgaven viser, at der er en enkelt tilføjelse til forordet, at efterordet, lagt løst ind, er nyt, farvetonen er en anelse mindre skarp, og at blyantskladden under tusch-teksten nu kan anes.

Forsiden afslører ikke indholdet, alligevel fortjener bogen udbredelse. Det er en kunstnerisk helstøbt billedbog med en fantasifuld historie, der vil fange børn fra 3-6 år og voksne, der interesserer sig for Asger Jorn.


Information

d. 6. mar. 1995

af

af

thy

d. 6. mar. 1995


Kristeligt dagblad

d. 8. mar. 1995

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 8. mar. 1995


Hrymfaxe

Årg. 25, nr. 3 (1995)

af

af

Thyge Svendsen

Årg. 25, nr. 3 (1995)


Politiken

d. 4. mar. 1995

af

af

Søren Vinterberg

d. 4. mar. 1995


Weekendavisen

d. 7. apr. 1995

af

af

Jens Andersen

d. 7. apr. 1995


Weekendavisen

d. 23. dec. 1981

af

af

Mikale Wivel

d. 23. dec. 1981


Aalborg stiftstidende

d. 28. nov. 1981

af

af

Lange

d. 28. nov. 1981


Aarhuus stiftstidende

d. 27. nov. 1981

af

d. 27. nov. 1981


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1981

af

af

Sing

d. 3. dec. 1981


Vestkysten

d. 23. dec. 1981

af

af

Ulf Gudmundsen

d. 23. dec. 1981