Bøger / faglitteratur

Tyrannernes ø


Beskrivelse


om Castros næsten 50-årige styre på Cuba. Castros magtovertagelse samt de efterfølgende og omfattende ændringer af det cubanske samfund som Fidel, broderen Raul og vennen "Che" Guevara satte i værk fra 1959 og frem.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. dec. 2008

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 10. dec. 2008

Som titlen antyder en stærkt kritisk bog om Castros næsten 50-årige styre på Cuba. Bogen kan læses af alle, men den kan næppe stå alene, når der efterspørges en alsidig og nuanceret skildring af cubansk udvikling og samfundsforhold under Castro.

Den nyligt afdøde forfatter, Martin Elmer, skildrer indledningsvis forudsætningerne for Castros magtovertagelse samt de efterfølgende og omfattende ændringer af det cubanske samfund som Fidel, broderen Raul og vennen den legendarisk berømte "Che" Guevara satte i værk fra 1959 og frem. Det er 50 års ofte spektakulær historie (Svinebugt, Cuba-krise, U.S.-blokade) der passerer revy i en desværre ofte ujævn fremstilling, der fremstår for lidt analytisk og for meget privat med diverse "afsløringer" foretaget af Elmers cubanske kontakter. Her synes skildring af samfundsforhold og -udvikling at basere sig på et for spinkelt og ensidigt(?) grundlag.

Der er en del, se fx Clive Foss' Fidel Castro : 1926-2007, 2007, og Brian Rasmussens Cuba : en ø i Caribien, 2006, også Rolf M. Aagaards og Torgrim Eggens Duften af Havanna, 2002, der med sin lidt anderledes "tobak-indfaldsvinkel" også bidrager til skildringen af Cubas politisk historie. Se endvidere om Castro på Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/FidelC̲astro, med et utal af links om Cuba og Castro.

En kontroversiel fremstilling af Cubas udvikling under Castro. En udvikling som ifølge Martin Elmer bekræfter den gamle tese om, at revolutionen ender med at fortære sine egne helte.