Antologi om en række outsiderkunstnere fra fortid og nutid - forfattere, malere og skulptører, der har haft et bemærkelsesværdigt talent samtidig med, at de har haft især psykiske udfordringer eller levet alternativt. For interesserede i nicher inden for kunsten.
Forfattere som engelske John Clare (1793-1864), svenske Carl Frederik Hill og schweizeren Adolf Wölfli (1864-1930) repræsenteres med længere uddrag af et værk, mens andre af de 21 kunstnere er beskrevet i korte præsentationer af antologiens redaktør Ib Johansen. Af danskere er medtaget Amalie Skram (1846-1905), billedkunstneren Ovartarci (Louis Marcussen, 1895-1986), den fynske markedsgøgler Professor Labri (Johannes Pedersen,1863-1939) og nutidige Camilla Sydel. Bogen dækker tidsmæssigt perioden midt 1700-tallet frem til i dag og forskellige genrer. Enkelte illustrationer i s/h.
Tekst- og billeduddragene er inspirerende smagsprøver. Ib Johansen gør i en epilog rede for sine udvælgelseskriterier og sin definitionen og fascination af outsiderkunstnere som alternative, fx afvigerbegrebet, der også omfatter spiritister, der operer med "usynlige" personer. Vægten ligger både på biografisk stof og personernes kunstneriske udtryk.
IJ har også udgivet Algebra er musikDe gales vejDe måske udstødte om den anerkendte Wölfli og De gales vej om emnet. De måske udstødte er en bredere historisk gennemgang af begreberne "normalitet" og afviger/udstødtIJ har også udgivet Algebra er musik om den anerkendte Wölfli og om emnet. De måske udstødte er en bredere historisk gennemgang af begreberne "normalitet" og afviger/udstødtIJ har også udgivet Algebra er musik om den anerkendte Wölfli og De gales vej om emnet. er en bredere historisk gennemgang af begreberne "normalitet" og afviger/udstødt.