Den 400-sider store bog henvender sig til erfarne digtlæsere, der samtidigt bør være parate til Ørnsbos pågående stil og ubarmhjertige syrebad.
Jess Ørnsbo fyldte i august 80 år, men han bliver ikke blidere og mere rund med alderen, for han lider ikke af behagesyge og pusler på ingen måde om sin læser, der må indstille sig på lange vandringer på "Via dolorosa Ornsboensa" i råt kød, sekreter, smask og tilsvarende, man helst undgår synet og nærheden af. Hos Ørnsbo står man i det til livet - den ormerede, der kommer til syne, når der bliver kradset lidt i den tynde civilisationsfacade. Undertitlen er "udvalgte digte 1952-2012", men sammensætningen, som Ørnsbo selv har komponeret, er ny og virkningsfuld: For hvert årti fra og med 1930'erne til og med 2010'erne er digte fra Ørnsbos tidligere digtsamlinger - et digt sågar to gange - placeret i en ny sammenhæng, der er aktuel og vedkommende. Det er det store plus ved denne samling, der dog ud fra et bibliotekarisk synspunkt må erklæres for utilnærmelig i suveræn Ørnsbostil, idet bogen er uden indholdsfortegnelse, register, årstalsbetegnelse eller værkhenvisninger overhovedet. Men til gengæld er lyrikken frygtelig god.
Ingen over eller ved siden af Ørnsbo, men Preben Major Sørensen kan dog nævnes som en forfatter med lignende sortsyn på homo sapiens.
En virkelig vellykket samling udvalgte digte, der får helt nyt liv. Kan anbefales til ethvert bibliotek, der gør noget ud af sin digtsamling og kerer sig om prima dansk lyrik.