Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Valva Pilaffendyp


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bjørn på 12 år bor sammen med sin mor. Faderen forsvandt i skoven for 7 år siden. En dag møder Bjørn elverpigen Valva. Hun fortæller, at mennesker holdes fanget i Elverdalen. Måske er Bjørns far dernede?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2001

af

af

Britta Liboriussen

d. 21. mar. 2001

Fortælling for børn fra ca. 9 år. Engang i gamle dage bor Bjørn på 12 år sammen med sin mor i en lille landsby. Hans far forsvandt for 7 år siden i de store skove omkring landsbyen. Det samme er sket med mange andre. Bjørn og hans mor lever stadig i håbet om, at faderen vil komme tilbage. En dag møder Bjørn pigen Valva i skoven. Valva viser sig at være en elverpige, og med hendes hjælp lykkes det Bjørn at finde de forsvundne og føre dem frelste tilbage til landsbyen. Blandt elvernes fanger er Bjørns far, så lykken er fuldkommen ved bogens slutning. Den lille eventyrfortælling om de mystiske begivenheder i skoven og elvernes liv er fortalt på en god og spændende måde. Bogen er velskrevet, og spændingen holder hele vejen igennem. Der er en fin, eventyrlig stemning omkring Bjørn og Valva, og bogen vil tiltale alle læsere af eventyrlige romaner. Her er et godt bud for børn fra ca. 9 år. Bogen har en passende længde for de læsere, der endnu ikke har mod på at kæmpe sig gennem murstensromanerne. Forside i eventyragtig stil. Fængende bagsidetekst. Pænt tryk. Ingen illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2001

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 21. mar. 2001

I denne lille fine fantasyroman til frilæsning for mellemtrinet præsenteres læseren for mange former for troldtøj. Der er gimleputter der har så kort en hukommelse at man kan kalde dem griseprutter uden risiko. Der er elverpiger som de ubegavede trolde kalder Pilaffendyp. Endvidere er der tumpfødderne der også har deres eget lydmalende, men primitive sprog. Forbindelser mellem mennesker og elverfolk er dømt til at bringe ulykke for den ene eller den anden part i alliancen. Sådan siger folkesnakken, og det bevises da også i denne roman der er tidløs og stedløs ligesom folkeeventyret. Drengen Bjørn bor alene sammen med sin mor i nærheden af skoven og i udkanten af en lille landsby. Bjørns far Johan var jæger, men er forsvundet i skoven. Onde tunger siger at Johan har forladt sin familie for at undgå ansvaret. Moderen nægter at følge god skik og finde en ny mand. Bjørn jager dyr i skoven og møder her elverpigen Valva. Det bliver et skæbnesvangert møde for dem begge. De bliver venner og takket være Valva befrier Bjørn sin far. Valva udstødes af sit folk, og Bjørn er blevet meget klogere på verden, så den ikke længere fremtræder sort/hvid. Han ser at trofasthed og venskab bærer igennem. Det er forfatterens første bog.


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 4 (2001)

af

af

Vibeke Lykke

Årg. 54, nr. 4 (2001)