Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vi der valgte mælkevejen. Bind 1 : 1966-68


Beskrivelse


Bjørn dropper ud af gymnasiet og ind i 1960'ernes ubekymrede ungdomsoprør fyldt med kærlighed, frihed og gryende politisk bevidsthed. Han forelsker sig i Ditte, hvis frisindede Hellerup-forældre sætter hans egen småborgerlige Brønshøj-baggrund i relief.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg

d. 18. dec. 2018

Så har han gjort det igen - et helt utroligt flot og velskrevet digert værk - en afslutning på Når snerlen blomstrer; denne gang om årene fra 1966-70. Og han har alt med, intet glemt; alt hvadder rørte sig i ungdommen, og hvad samfundet boblede med af omvæltninger, nytænkning, sindenes tanker om nutiden, medmennesker og fremtiden. Et tidsbillede, hvor handlingen er spundet overungdomsoprøret, hippier, flippere, den gryende rødstrømpebevægelse, kollektivismen, arbejder- og græsrodsbevægelsen etc. Alt sammen kædet sammen til en engagerende og medrivende roman, hvor altfortælles i et blomstrende og nuanceret sprog. Skønt bogen kommer omkring mange emner, er det behandlet på en så professionel måde, at intet er for meget - det er også hentet lige ud afvirkeligheden dengang. Vi kender jo personerne fra sidst. Bjørn, Gudrun, Ole, Torben, Diller, og så præsenteres vi for et par nye - Ditte, Bjørns kærlighed, og hans nye ven André. Personerneskarakteristik er utrolig levende og stærk,så læseren bestemt lever og føler med den og situationen. Men det er en svær bog både i sproglig- og indholdsmæssig henseende (megen filosoferen), ogfordi bogen er fyldt af samtaler på engelsk og engelske citater. Da den imidlertid er så god, skal læseren nok kæmpe sig igennem. Kun superlativer kan beskrive denne bogs egenskaber og denlæseoplevelse man får. Fra 14 år og voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Vi der valgte mælkevejen er en fortsættelse af Når snerlen blomstrer, og lad det være sagt med det samme: Af samme utrolig høje kvalitet, både når det gælder indhold og sprog. En læseoplevelseaf format. Det er Bjørn, vi følger, bogens store hovedperson, fra sommeren 1966-1970. Oprøreren, rebellen, der kan det hele, vil det hele... på egne betingelser. Livet er en stor lagkage, man bareskærer af. Væk med normer og former. Vi er i slutningen af 1960'erne: oprør, hash, hippier, Vietnam, Mallorcarejser og meget mere. Men snerlen afblomstrer. Det er dyrt bare at bruge / forbrugeandre mennesker. Men der er også håb, - nye muligheder. Også en snerle kan være smuk, det er ikke bare ukrudt. Tidsbilledet er perfekt, og personerne uden om Bjørn (kendte som ukendte) lever, ånderog skaber en helhed, som gør bogen til en oplevelse. Det er en tid med opbrud i mange kredse. Bogen er velegnet som hovedværkslæsning i 9. og 10. klasse. Krævende i sit sprog, sine metaforer, sinebilleder. Krævende,fordi tilværelsen bl.a. kræver, at man tager stilling til tingene. De voksne vil nyde denne bog, måske ryste lidt på hovedet over, at så mange i dag har deponeret deres frihedhos bankrådgiveren. Det er slut med at gå Mælkevejen.


Weekendavisen

d. 22. feb. 1991

af

af

Bo Green Jensen

d. 22. feb. 1991