Biografi over ægteparret Emilie Demant og Gudmund Hatt, der begge frem til besættelsen havde stor videnskabelig succes. I befrielsesdagene blev Gudmund Hatt dog arresteret, og han blev senere fradømt sin professorstilling. For historisk interesserede, især perioden frem til 2. verdenskrig.
I 1907 var det bestemt ikke almindeligt, at en ugift pige på godt 30 år alene rejser til Lapland for at bo sammen med samerne i et år og senere skrev flere bøger herom. Men det var typisk for Sallingpigen og billedkunstneren, Emilie Demant, der tidligere i et par år var kæreste med Carl Nielsen. Ham skulle hun ikke blive gift med, men i stedet fik hun et langt liv sammen med den senere professor i geografi, Gudmund Hatt. Hatt var i en periode ansat på Nationalmuseet, hvor han især blev kendt for at opdage uberørte hustomter fra jernalderen, hvoraf enkelte fortsat kan ses i fx Himmerland. Under Besættelsen holdt Hatt mange foredrag, hvor han ikke lagde skjul på, at han mente, at Tyskland ville vinde krigen. Disse og andre udtalelser betød, at han efter krigen blev dømt for nationalt uværdig adfærd.
En letlæst og velskrevet bog om to særprægede enere, hvis ellers så succesrige videnskabelige arbejder senere skulle overskygges af Hatts dumstædige meninger under krigen.
Sagen mod Gudmund Hatt beskrives af Joachim Lund i Over stregen - under besættelsenForaarsbølger. Emilie Demants erindringer om sin forelskelse i Carl Nielsen kan læses i ForaarsbølgerSagen mod Gudmund Hatt beskrives af Joachim Lund i Over stregen - under besættelsen. Emilie Demants erindringer om sin forelskelse i Carl Nielsen kan læses i .