Bøger / skønlitteratur / noveller

Vinter- & julefortællinger


Beskrivelse


Noveller. En blanding af skrøner fra forfatterens barndomsland Masurien og mere socialrealistiske fortællinger fra et fattigt tyskland efter 2. verdenskrig.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2018

af

af

Jens Rasmussen

d. 25. okt. 2018

En række korte jule- og vinterhistorier af den tyske forfatter Siegfried Lenz. Flere af historierne er fra Masurien i det gamle Østpreussen, mens andre er fra efterkrigstidens Vesttyskland. For læsere af Siegfried Lenz forfatterskab og voksne læsere af julefortællinger.

Siegfried Lenz, som døde i 2014, har et langt forfatterskab bag sig, også på dansk. Vinter- og julefortællinger er en blanding af skrøner fra forfatterens barndomsland Masurien og mere socialrealistiske fortællinger fra et fattigt Tyskland efter 2. verdenskrig. Fx om en kraftramt tjeners sidste nytår, eller om krigsveteranen, som bliver julemand. Han kommer også omkring slesvigske Bollerup i historien om Feddersen, som giver en brændetyv en lærestreg.

En række stemningsfulde, men også tankevækkende noveller fra den tyske vinter. God fordeling mellem hyggelige historier fra "gamle dage på landet" og mere sørgmodige fra efterkrigstiden. Specielt historien "Julemænd", om krigsveteraner som får en ekstra indkomst som julemænd i december, står stærkt. Historierne er af litterær høj kvalitet men kan dog virke gammeldags for en moderne læser.

Historierne fra landet har samme lune som Jørn Riels skrøner fra Nordøstgrønland. Hvis man vil læse flere historier fra efterkrigstidens Tyskland, kan novellesamlingen Min blege bror anbefales.


litteratursiden.dk

d. 14. mar. 2019

af

af

Rikke Bødker

d. 14. mar. 2019

En vidunderlig samling af små noveller fra Lenz’ tidlige forfatterskab, som kredser om julen og efterkrigstiden. Bogen er en samling af fortællinger, skrevet i perioden fra 1951- 1975. Historierne for...


Weekendavisen

d. 21. dec. 2018

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 21. dec. 2018