Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vredens druer


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Familien Joad tvinges væk fra deres hjem i Oklahoma og drager mod vest til Californien. En hård rejse tværs over USA uden mange penge på lommen. Da de kommer frem er der alt for mange desperate arbejdere til de få stillinger og arbejdsgiverne underbyder lønmæssigt med sult og armod til følge for mange.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 2012

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 20. aug. 2012

Vredens druer er en af de helt store amerikanske klassikere, som her foreligger i en nyoversættelse. Flot forside, der fint rammer bogens tone.

Vredens druer udkom for første gang i 1939. Den foregår i depressionens USA, hvor fattige bønder bliver tvunget væk fra deres simple jordlodder i Oklahoma, fordi traktorerne vinder indpas og markerne skal dyrkes i stordrift, efter års fejlslagen høst. I udrangerede bilvrag kæmper de sig tværs over USA mod Californien, hvor der efter sigende er meget arbejde at få som frugtplukkere til en god løn. Men virkeligheden er selvfølgelig en anden. Tusinder og atter tusinder af fattige mennesker er drevet af sted. Der kæmpes om de få jobs der er, og arbejdsgiverne underbyder dem lønmæssigt. I usle teltlejre og udsat for sult, vind og vejr, kæmper de for en tilværelse. Spirende oprør og fagforeningssnak slås ned med hård hånd. Store spørgsmål så som skyld og straf, familiesammenhold, besiddelser, retfærdighed og tro er flettet ind i historien. Trods de mange år romanen har på bagen, er den lyslevende og meget velskrevet. Eminent tidsbillede og personskildringer. Bogen er nyoversat og i en gedigen hardbackudgave i en god font.

Forlagets serie En Sohn klassiker tæller blandt andet også Steinbecks roman Dagdriverbanden. Herhjemme skrev Martin A. Hansen og H.C. Branner også kollektivromaner med udbyttelsen af arbejderen som tema.

En klassiker som i den grad holder og hvis temaer spænder vidt og er evigt aktuelle.


litteratursiden.dk

d. 17. sep. 2012

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 17. sep. 2012

Også for nutidens læsere er den nyoversatte, amerikanske klassiker fra 1939 en hjertegribende historie om dyb armod og kynisk udnyttelse af arbejdskraften i USA under den store depression. Steinbeck f...


Weekendavisen

d. 29. apr. 2021

af

af

Jesper Skov (f. 1973)

d. 29. apr. 2021


Land & folk

d. 24. aug. 1985

af

af

Nils Frederiksen

d. 24. aug. 1985