Bøger / skønlitteratur til børn / roman

XXL


Beskrivelse


Bud Martin er størrelse XXL, men det er hans mindste problem. Meget værre er skolespykologens krav, den hyperaktive fætter Jerry's besøg og Kæmpegedden, som de er nødt til at fange.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 2009

af

af

Bo Knudsen

d. 17. feb. 2009

Roman med både alvor, humor og skæve vinkler. For unge fra ca. 14 år. Forsiden røber ikke bogens indhold, men fanger øjet og pirrer nysgerrigheden.

Velskrevet er den absolut, denne på flere måder XXL roman: Bud Martin er med sine 105 kg XXL, han har XXL problemer med sin gymnastiklærer og sin skolepsykolog og problemer, som den hyperaktive fætter med det XXL ego, roder dem ud i, pigerne er XXL og kæmpegedden, som de jagter, er XXL. Selv sproget er XXL, især fætterens lange sætninger. Ewo kan noget af det samme som John Irving mht. sprog og humor, og er bl.a. kendt for den rigtigt gode Solen er en fed gud. Bogen her er lige så læsværdig, men mere smal, både pga. hovedperson og miljø. Bud identificerer man sig ikke lige så let med, og det norske lillebymiljø med de store søer er fjernt fra danske unges. Bogen har en vis "roadmoviestemning" og fokus på fisk(!) samt hints til Walden eller Livet i skovene af Henry Thoreau og Moby Dick af Herman Melville.

Ewo minder mig om John Irving. Og ellers er hans tidligere Solen er en fed gud, 2000 meget lig.

Velskrevet, original og sjov roman. Man skal dog ind i bogen, før man begynder at værdsætte de skæve vinkler (med fokus på fisk) og de aparte personer. Derfor er det en roman, der får lidt svært ved at nå sit publikum, medmindre læseren er glad for Ewo i forvejen, eller en lærer lader en klasse læse den i fællesskab.


Berlingske tidende

d. 13. mar. 2009

af

af

Kari Sønsthagen

d. 13. mar. 2009


Børn & bøger

Årg. 62, nr. 4 (2009)

af

af

Kent Poulsen

Årg. 62, nr. 4 (2009)Informationer og udgaver