Bøger / faglitteratur

At tale med fremmede : hvad vi burde vide om folk, vi ikke kender


Beskrivelse


Forfatteren stiller skarpt på, hvorfor mødet med fremmede mennesker ofte ender i misforståelser og forkerte konklusioner.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 29. okt. 2019

"Nogle gange lader de bedste samtaler mellem fremmede den fremmede forblive fremmed". Sådan konstaterer Malcolm Gladwell i sin bog om det svære møde mellem fremmede mennesker. For dig som læser bøger om menneskelig adfærd og psykologi.

Fokus er mødet mellem fremmede mennesker, hvor vi ofte fejlagtigt tror vi alene af den fremmedes ansigtsudtryk kan tolke deres tanker og følelser. Men som Gladwell ser det, bliver vi ofte narret, hvilket gør at vi misforstår den fremmede vi møder. Bogen viser med en lang række eksempler, især fra USA, hvordan møder mellem fremmede kan gå helt galt, og det med katastrofale følger. Her er fx den unge afroamerikanske kvinde Sandra Bland. Hun har en YouTube-kanal, hvor hun deler inspirerende videoer. Hun er veluddannet og er glad på vej til et jobinterview. Samtalen mellem hende og en ung hvid politibetjent er dokumenteret på de sociale medier i en heftigt delt video. Den går helt galt, Sandra bliver anholdt og fængslet. Tre dage senere begår hun selvmord i sin celle. Et historisk eksempel på katastrofale møder er fx mellem den spanske conquistador Cortés og aztekerlederen Moctezuma i 1519. Malcolm Gladwell er journalist og forfatter. Han har fx skrevet Afvigerne.

Gladwell er velskrivende, underholdende og i høj grad i stand til at vække tanker hos læseren, om det at møde fremmede mennesker.

En anden bog om mødet med fremmede er Gæstfrihed.