Bøger / faglitteratur

At være dansk : identitet i hverdagslivet


Beskrivelse


På baggrund af arkivstudier og etnografisk feltarbejde undersøger forfatteren begrebet danskhed og analyserer, hvad der lå til grund for opfattelsen af begrebet danskhed i Skive i 1990'erne. Desuden undersøges danskernes holdning til EU, Dannebrog, Kongehuset og kristendommen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. dec. 2014

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 3. dec. 2014

Etnografisk tilgang til fortællingen om "det lille Danmark" og danskernes nationalforståelse fortalt for en bred læserskare med interesse for emnet.

Den nordirske antropolog og sociolog er international kendt, herhjemme bl.a. for Social identitet. Han var på feltophold i Skive september 1996 til juli 1997. Den danske oversættelse er ajourført til 2014. Bogen er et socialkonstruktivistisk studie af Skives indbyggere, bl.a. af deres forskellige syn på og brug af kongehuset og flaget, vitser, "det mørke Jylland" kontra København, børneinstitutioner og -opdragelse, tro, statens rolle, indvandrere mm. Konkretiseret ved talrige citater af samtaler, interviews mm. og sat ind i en generel etnografisk kontekst. Fire bud på hvad Danmark kan udvikle sig til afslutter bogen, mens to kapitler er fotoer - bogens eneste illustrationer.

Der er tale om akademisk forskning, men skrevet i et almenforståeligt sprog. Metode er kun i begrænset grad inddraget og kun brugt til at se det hele i fugleperspektiv. På den måde debatterer, nuancerer og problematiserer bogen mange af danskernes (vores) forestillinger og myter og sætter dem ind i et historisk og globalt perspektiv.

Der findes en del bøger om emnet. Den lægger sig mellem den akademiske Danskernes nationale forestillingerGlimt af danskhedens historie og undervisningsbogen Glimt af danskhedens historieDer findes en del bøger om emnet. Den lægger sig mellem den akademiske Danskernes nationale forestillinger og undervisningsbogen .


Kristeligt dagblad

d. 9. feb. 2015

af

af

Michael Böss

d. 9. feb. 2015