Samfundskritikken og den sociale indignation fra 1930-ernes Danmark føles nærværende i denne bog, som samler 3 værker af Mogens Klitgaard, 1906-1945. For litteraturhistorisk interesserede og for læsere af danske klassikere.
Litteraturhistorikeren og litteraturkritikeren Hans Hertel fortæller i forordet: "Klitgaard tilhørte en forfattertype, der i dag er ret ukendt, men var udbredt i 1930érne og 40érne, især i amerikansk og svensk litteratur: autodidakten, den selvlærte skribent, der skriver på egne oplevelser, oftest fra klassesamfundets nedre regioner, og Klitgaards livsløb er et af de mest brogede i dansk litteratur." I samme forord fortæller Hertel også, at Klitgaards brug af ironi minder om Scherfig, men at Klitgaard kom først, og at Martin Andersen Nexø var en beundrer af Klitgaard. Bogen samler romanen "Der sidder en mand i en sporvogn" fra 1937, der følger en falleret manufakturhandlers sociale deroute, "Elly Petersen", som i 1941 var den første danske radioroman og novellen "Brunkul" fra 1946. Klitgaard døde af tuberkulose som 39-årig.
Interessant præsentation af en af de glemte danske socialrealistiske forfattere. Hertels forord er en nyttig introduktion, og Klitgaard er trods det gammeldags sprogbrug nem at læse.
Mogens Klitgaard fortjener en plads blandt danske socialrealistiske forfattere som fx Hans Scherfig og Martin Andersen Nexø. Alle 3 værker findes i særskilte udgaver fx Brunkul.