Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Heksen går igen : en roman bygget over virkelige hændelser i Peter Sabroes liv


Beskrivelse


I 1914 opholder 16-årige Bolette sig på sanatoriet Koldingfjord. Som så mange andre har hun fået tuberkulose. Hun kan heller ikke glemme Heksen, den grusomme fru Brandsholm fra Pigehjemmet Hebron.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1997

af

af

Britta Liboriussen

d. 4. aug. 1997

3. del af Den grå heks, 1986, og Børnenes ven, 1986. Bogen kan dog fint læses selvstændigt. I 1914 er Bolette 16 år. Hendes mor, der aldrig er kommmet sig over tabet af Bolettes små søskende i 1906, dør efter en hård fødsel. Bolette har hårdt arbejde i køkkenet på herregården, og hun og hendes far bor elendigt. Bolette begynder at hoste. Fruen opdager det og sender Bolette til læge. Som så mange andre har hun fået tuberkulose. Bolette kommer under behandling på sanatoriet Koldingfjord. Hun bliver rask og får et usundt arbejde som strygerske. Sygdommen bryder ud igen, og Bolette kommer under behandling i Ry. Alt ender dog godt. Ved afskeden med Bolette har hun arbejde på et kontor, og de uhyggelige oplevelser med fru Brandsholm på Pigehjemmet Hebron er hun ved at lægge bag sig. Historien er velskrevet og levende fortalt. Læseren får et godt indblik i den ukendte verden, som livet på et sanatorium er i dag. Forholdene på sanatoriet skildres overbevisende, og tidsbilledet virker troværdigt. Bogen giver et fint indtryk af datidens sociale forhold. Letlæseligt sprog. Pæn typografi. Illustreret med mange sort/hvide tegninger, der passer fint til teksten. Bag i bogen et nyttigt lille faktaafsnit om Koldingfjord. For børn fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1997

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 4. aug. 1997

Den grå heks og Børnenes ven udkom begge i 1986 og er lige ved at være klassikere. Efterspurgte er de i deres henholdsvis 8. og 5. oplag. Det er stadig dramatisk folkehistorie det handler om. Nu omkring 1912, hvor Bolette arbejder som stuepige og faren i stalden på herregården. Moren dør i barselsseng. Bolette får tuberkulose, og fruen sender hende på julemærkehjem ved Kolding. Efter nogle måneder der er hun rask, men under arbejde i Århus blusser sygdommen op og hun kommer på Ry Sanatorium, hvor hun senere, nu 1916, får arbejde på kontoret. Fremtiden er lys. Titel og omslag sælger i første omgang bogen. Bolette møder i en kort sekvens den tidligere bestyrer fra pigehjemmet, men det spiller ikke den store rolle i denne tredje bog, der igen drejer sig om de laveste i samfundet. Handling og sprog er letforståelig, og sammen med de gråtonede heldsides tegninger, af en anden illustrator end i de to første bind, dannes der et godt tidsbillede. De ivrige læsere af de første to bøger vil også synes om denne, der er velegnet til fritidslæsning og i forbindelse med undervisningen i dansk og historie fra 6. kl.


Det fri aktuelt

d. 5. aug. 1997

af

af

Steffen Larsen

d. 5. aug. 1997


BUM

Årg. 15, nr. 3/4 (1997)

af

af

Bo Nake

Årg. 15, nr. 3/4 (1997)