Bøger / faglitteratur

Mænd i modvind : et dansk industrieventyr


Beskrivelse


Om den danske vindmølleindustris historie fra starten i 1970'erne til begyndelsen af det 21. århundrede, hvor det er lykkedes at skabe en industri og en teknologi, der har udkonkurreret nogle af verdens største og mest udviklingstunge industrivirksomheder.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2015

af

af

Søren Brunbech

d. 21. apr. 2015

Læsere med interesse for industri- og teknologihistorie, får her historien om den danske vindmøllebranche.

Journalisten Ib Konrad Jensen fortæller historien om den danske vindmølleindustri, som den har udviklet sig fra pionertiden i 1970'erne, hvor ildsjæle eksperimenterede med gearkasser, propeller og generatorer hjemme på smedeværkstedet, og til i dag, hvor det er big business, med et stort potentiale på et verdensmarked, der skal omstille fra de fossile energikilder. Forfatteren følger en række nøglepersoner, og beretter om op- og nedture, og fusioner og fallitter i en branche, der skal operere i et marked, følsomt for politiske prioriteringer.

Det er en kyndig og velfortalt fremstilling, der bl.a. bygger på forfatterens samtaler med en lang række personer med tilknytning til vindmøllebranchen.

I forhold til første udgave fra 2003 Mænd i modvindForandringens vindeVindkrafteventyret - og de globale kriser, er der tilføjet et kapitel på 25 sider om branchens udvikling den seneste halve snes år. Forandringens vinde fra 2015, har også et afsnit om Danmark som vindmølleland. Vindkrafteventyret - og de globale kriser (2009) vinkler det folkelige engagement for vedvarende energiI forhold til første udgave fra 2003 Mænd i modvind, er der tilføjet et kapitel på 25 sider om branchens udvikling den seneste halve snes år. fra 2015, har også et afsnit om Danmark som vindmølleland. Vindkrafteventyret - og de globale kriser (2009) vinkler det folkelige engagement for vedvarende energiI forhold til første udgave fra 2003 Mænd i modvind, er der tilføjet et kapitel på 25 sider om branchens udvikling den seneste halve snes år. Forandringens vinde fra 2015, har også et afsnit om Danmark som vindmølleland. (2009) vinkler det folkelige engagement for vedvarende energi.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2003

af

af

Søren Brunbech

d. 28. maj 2003

Det er en erfaren erhvervsjournalist, der her i populær form fortæller den eventyrlige historie om den moderne danske vindmølleindustri. Efter energikrisen i begyndelsen af 1970'erne, eksperimenterede en broget flok af især jyske håndværkere, ingeniører og glade amatører med møllefremstilling. Opførelsen af den store Tvind-mølle, med i begyndelsen kun uofficiel støtte fra forskerne på RISØ, blev et vigtigt trin i udviklingen over mod en industriel produktion, og allerede i starten af 1980'erne havde vi en dansk vindmølleindustri, der eksporterede for et tocifret milliardbeløb og beskæftigede tusindvis af medarbejdere. Branchen oplevede forskellige op- og nedture, men har beholdt sin dominerende stilling på verdensmarkedet. Forfatteren søger at indkredse årsagerne til den enestående succes, og hans velfortalte fremstilling bygger bl.a. på interview med en lang række af personer med tilknytning til vindmøllebranchen. Indsat i bogen er en lille sektion med sort-hvide fotografier fra pionertiden. Vedvarende energi i Danmark : en krønike om 25 opvækstår 1975-2000 fortæller også om vindmøllerne, men ellers er der ingen andre større fremstillinger af dette enestående stykke industri- og teknologihistorie.


Berlingske tidende

d. 25. aug. 2003

af

af

Ole Lange

d. 25. aug. 2003


Børsen

d. 6. juni 2003

af

af

Steen Hildebrandt

d. 6. juni 2003


Vedvarende energi & miljø

2003, nr. 4

af

af

Hans Pedersen

2003, nr. 4