Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Troldmandens hule : 15 hypnotiserende historier om troldmænd og magi


Beskrivelse


15 historier om troldmænd, magi og og magiske hændelser, som f.eks. at blive usynlig. Nogle historier er sjove, andre er uhyggelige eller sørgelige.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juni 2002

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 6. juni 2002

Bogens forside er flot og farverig - en tryllestav med forvandlingskugle, en opslået magisk bog, en høj hat og kuglerunde hornbriller - og forventningerne er store efter at have læst bagsideteksten. Men når man læser i denne oversatte antologi, bestående af 15 noveller, er det desværre kun få af historierne, der lever op til at fange læserne. Det er helt sikkert, at udgivelsen er efterdønninger af Harry Potters succes, og indholdet er da også henledt til et magisk univers med troldmænd, forvandlinger, genfærd, spøgelser og drager. Målgruppen til denne genre fra 3. kl. skal have læst novellerne op, idet sproget er for vanskeligt til selvlæsning. Flere af historierne har ingen nerve, og lytterne vil falde fra. Det på trods af, at alle forfatterne, iflg. redaktøren, er meget kendte. Han indleder bogen med en gennemgang af trolddomskraftens verden. Hver novelle er omkranset af et indledende resume og et efterskrift, hvor forfatternes tidligere værker præsenteres. De fleste af disse er dog ikke oversat til dansk. P. Pullman og Roald Dahl er kendte forfattere i DK, og det er også deres historier, der gør mest indtryk. Novellerne kan elever fra 6. kl. selv læse. Der er ingen illustrationer i bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juni 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 6. juni 2002

Novellesamling for børn fra 12 år. Troldmænd, magi og magiske kræfter er temaet i de15 noveller af vekslende længde. Der er introduktion til samlingen og til alle novellerne samt lidt om forfatteren efter hver novelle skrevet af Peter Haining. Introduktionerne gør meget ud af at relatere novellerne til Harry Potter bøgerne. Samlingen giver mange fine bud på genrens nuancer fra det klassiske med E. Nesbit's fine novelle over Ray Bradbury Den usynlige dreng, som findes på dansk i forvejen, til nyere bud som Philip Pullman's Noget at læse i. Sidstnævnte er en bittersød skæbnehistorie hvor magien får gyserundertoner. Her lykkes det Pullman at få flettet Miltons klassiske titel Det tabte paradis ind i historien som var inspirationen til Det gyldne kompas. Diana Wynne Jones er repræsenteret af fin novelle med parapsykologiske undertoner hvori hendes gennemgående romanfigur troldmanden Chrestomanci huserer. Novellerne er en god introduktion til genren og en række af genrens ypperste forfattere, og selvom de ikke alle er perler, er der mange vellykkede. Forsiden prydes af blå tryllehat, tryllestav og magisk bog, og dækker indholdet bedre end den lidt popsmarte bagsidetekst.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 7 (2003)

af

af

Pernille Aisinger

Årg. 120, nr. 7 (2003)