Debat- og samtalebog om de udsatte børn, der trods hårde odds bliver mønsterbrydere. For alle, der arbejder med børn i bred forstand, men den almindeligt interesserede samfundsborger kan også læse med.
Lisbeth Zornig, hendes mand Michael Lindholm og Lotus Turell har samlet en række voksne, der har det tilfælles, at de har fået en god og fin karriere og et godt liv trods hårde opvækstvilkår. De har alle været udsatte børn, men har brudt mønstret, haft en viljestyrke og en begavelse, der har sat dem i stand til at bryde den sociale arv. Vi kalder dem også mælkebøttebørn. Vi præsenteres kort for hver enkelt af de 10 personer, men ellers går samtalen på tværs af de temaer, der diskuteres. Har der været særlige nøglepersoner, der har været betydende for at bryde livsbanen, hvilke strategier fandt de som børn for at overleve og skjule deres situation, og hvad har det betydet for deres relationer til andre mennesker. Bogens ærinde er at blive klogere på, hvad der er betydende faktorer for at bryde den sociale arv, og hvordan vi bliver bedre til at hjælpe udsatte børn.
Velskrevet og interessant og et forsøg på at finde fælles mønstre og karaktertræk, der afskiller mønsterbryderne fra andre udsatte børn. Bogen er usentimental og saglig, selvom det er personlige historier, der bærer temaet.
Kan bedst sammenlignes med Opdrift, som indeholder interviews med 11 danske mønsterbrydere.